реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 24 » 24 березня. Святого Григорія Палами
10:14
24 березня. Святого Григорія Палами
24 березня. Святого Григорія Палами Друга неділя Великого посту присвячена святому Григорію Паламі — християнському містику, богослову, одному зі стовпів Православ’я. Цього святого, який жив у ХІV столітті, вважають покровителем християнських мовчальників і молитовників, одним із тих, хто по-богословськи осмислив давню практику «ісихазму».
Термін «ісихазм» перекладається як «спокій, тиша, усамітнення» і є давньою духовною практикою, що закладена у підвалини християнського аскетизму. Святий Григорій Палама вважав, що Бога розумом не можна осягнути, так само, як не можна описати Його жодними словами. Але богоспілкування можливе – воно криється у людській богоподібності, адже людина – творіння Господа. Шлях до цього – любов до ближнього і безперервна розумна молитва, якою очищується як розум, так і тіло. Завдяки Григорію Паламі традиційне містичне вчення православного Сходу знайшло своє підґрунтя і філософську систематизацію. За життя Григорію Паламі довелося палко відстоювати власні погляди — він брав участь у запеклих диспутах, навіть був арештованим і відлученим від церкви; зрештою його ворогів було засуджено, а його вчення — прийнято Церквою в ХIV столітті як друге Торжество Православ’я.

В давнину цього дня починали поратися в саду: обрізали сухе гілля, обкопували дерева. Примічали: качки прилетіли гладкі й вгодовані – весна буде тривала й холодна; голуби розворкотілися – на тепло; зацвіла ліщина – час виставляти вулики на пасіку.

З іменинами вітайте Олексія, Єфима.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату".




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 510 | Теги: народний календар, весна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar