реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 4 » 4 лютого. Народний календар
10:16
4 лютого. Народний календар
4 лютого. Народний календар Напередодні молодого місяця і Нового року за східним календарем, буддисти здійснюють обряд повного очищення – Дугжууба.
Для цього беруть шматочок тіста і обтираються ним. Потім виліплюють фігурку людини, символічно передаючи їй всі свої хвороби, біди, гризоти і ймовірну «порчу» і відносять до храму. Там фігурки спалюють на ритуальному вогнищі. Для китайців, японців, в’єтнамців, монголів, тибетців Новий рік за східним календарем – найвеселіше, найурочистіше і найочікуваніше свято.

Крім того, сьогодні в японському Саппоро розпочинається фестиваль Снігу (конкуренцію йому складає грандіозний фестиваль льоду і снігу в китайському Харбіні), в США – національний день домашнього супу (про суп можна прочитати в пані Супрун), а ще сьогодні святкують Міжнародний день калош. Найурочистіше – в Росії, адже в 20-их роках минулого століття СРСР був головним експортером цих гумових виробів.

А в нас сьогодні Тимофія – учня апостола Павла і першого єпископа Ефеса. В народі цей день називали Тимофієм-Напівзимником. Вважалося, що Тимофій приносить останню порцію сильних морозів, які не поступаються і йорданським. Існували й прикмети: «Якщо схопиться хурделиця, то весь тиждень буде негожий; коли ж опівдні усміхнеться сонце, то закличе в гості ранню весну». Дивилися і на шибки: коли на них були візерунки – зима не скоро піде. Щоправда, казали, що «Тимофій зимі роги збиває».

Іменинники сьогодні Тимофій, Гаврило, Леонтій, Петро.

За інформацією Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату".




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 584 | Теги: 4 лютого, народний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar