реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 5 » 5 грудня. Церква вшановує святих мучеників Прокопа і Кекілію
11:32
5 грудня. Церква вшановує святих мучеників Прокопа і Кекілію
5 грудня. Церква вшановує святих мучеників Прокопа і Кекілію За Введенням слідують святі мученики Прокіп і Кекілія (Цецилія).
Свята Цецилія народилася в аристократичній римській родині. Була таємною християнкою. Батьки віддали її заміж за язичника, але вона своїм лагідним характером і щирою вірою переконала чоловіка теж прийняти християнство. Подружжя всіляко допомагало нужденним, а також усім братам і сестрам по вірі, які потребували підтримки і допомоги. Вони відвідували ув’язнених, давали прихисток утікачам, хоронили закатованих. Але незабаром і самі потрапили в руки римської влади. Їх піддали жорстоким тортурам, а згодом стратили.

Святу мученицю дуже шанували в католицьких країнах, з ХVI століття вона вважалася покровителькою музикантів і музики, зокрема церковної. Чимало композиторів присвячували святій Цецилії власні твори, зокрема: Генрі Перселл, Гендель, Шарль Гуно, Бенджамін Бріттен. Святій Цецилії молилися всі, хто прагнув досягти певних успіхів у музичній царині.

А в нас у давнину в цей день на шляхах ставили віхи, щоб мандрівники не збилися зі шляху. Тому казали: «Прийшов Прокіп – розбив розміт, по снігу ступає – дорогу копає». Дорога, прокладена на Прокопа, мала триматися до самої весни.

Іменинники нині Архип, Прокіп, Максим, Михайло, Петро, Володимир, Марко, Борис.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 670 | Теги: прикмети, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar