реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 6 » 6 грудня. Напередодні святої Катерини починалися дівочі ворожіння
18:17
6 грудня. Напередодні святої Катерини починалися дівочі ворожіння
6 грудня. Напередодні святої Катерини починалися дівочі ворожіння Колись у давнину, ввечері напередодні святої Катерини починалися дівочі ворожіння.
Одруження, народження дітей, продовження роду було однією з найголовніших життєвих стратегій українців, а ворожіння на шлюб та судженого стали невід’ємною складовою народних традицій. Ворожінь існувало дуже багато і найпоширенішими були дівочі ворожіння. Наприклад, напередодні Катерини відламували вишневі гілочки і ставили їх у воду; якщо галузки розпускали квіти до Різдва чи Маланки, то в цьому році їхні власниці вийдуть заміж. Наступного дня повторювали обрядодію, але це вже були поіменні галузки: на кожного члена родини ставили гілочки і чекали різдвяних свят – якщо якась з них не розпускалась, то той має невдовзі померти… А ще напередодні Катерини дівчата клали під подушку листочки з різних дерев, помічаючи в такий спосіб кількох хлопців. Серед них мав бути і яблуневий листочок – для самої дівчини. Лягаючи спати, юнка просила долю, аби та змилосердилась над нею, а вдосвіта прохала найменшого в родині хлопчика витягти один із листочків – який втрапляв, з тим і шлюб візьме, а як випадав листочок з яблуні, то доведеться ще подівувати.

А ще сьогодні Церква вшановує святого Митрофана, або як казали на Поліссі – Матріпана, Митрохвана. Цього дня жінки утримувалися від прядіння.

Іменинники сьогодні Григорій, Олександр, Макар.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву Чернігівського формату




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 878 | Теги: прикмети, КАТЕРИНИ, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar