реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 9 » 9 лютого. За народним календарем Златоуста
09:56
9 лютого. За народним календарем Златоуста
9 лютого. За народним календарем Златоуста Сьогодні церква згадує знаменну подію – перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста – константинопольського архієпископа і богослова. Саме за свій неперевершений і блискучий ораторський хист святителя Іоанна прозвали Златоустом. Цьому святому зазвичай молилися, просячи просвітлення розуму, осягнення духовних істин і про дар слова.

Щоправда до Іоанна зверталися і з більш прозаїчними проханнями, зокрема, від позбавлення зубного болю. Навіть замовляння відповідне було: «Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби закам’яніли і вовіки не боліли! Біль, іди геть!» Цікаве співпадіння: сьогодні міжнародний день стоматолога. Щоправда, свято не офіційне й відзначається в день вшанування католицькою церквою святої Аполлонії Александрійської. Цій святій під час тортур зламали щелепи і вибили всі зуби. До речі, в давнину зуби лікували цирульники, які поєднували в собі два фахи – перукаря і хірурга.

В народі вважалося, що на Златоуста Сонце по-особливому світить – крізь нього весна прозирає. Також цього дня приділяли величезну увагу тому, яким чином розпалювали у печі вогонь. Усі полінця мали зайнятися дружно й горіти, весело потріскуючи. Це віщувало достаток у сім’ї. Або, принаймні, сильний мороз.

Іменинник сьогодні Іван.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 543 | Теги: 9 лютого, Златоуста, народний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar