реклама партнерів:
Головна » 2018 » Серпень » 15 » Археологічний сезон на Чернігівщині триває
19:26
Археологічний сезон на Чернігівщині триває
Археологічний сезон на Чернігівщині триває На території літописного Окольного граду Чернігова, на місці майбутньої прибудови до музичної школи № 1 здійснюються охоронні археологічні дослідження, повідомляє кандидат історичних наук Олена Черненко.
«Під час досліджень виявлено залишки щільної міської забудови Х-ХІІІ та ХVІІ-ХVІІІ ст. та численний речовий інвентар цього часу: уламки скляних браслетів, грузила, пряслиця, ножі тощо.
Найбільш цікаві знахідки (підвіска із зображенням святого воїна, хрестик, металеві та скляні каблучки тощо) походять зі згорілих споруд кінця ХІІ - початку ХІІІ ст. Рештки загиблих людей та знайдені там само вістря стріл дозволяють засвідчити, що пожежа сталася внаслідок військового конфлікту. Скоріш за все, це була одна з відомих за літописами княжих усобиць. За літописними свідченнями "люті бої” чернігівців з дружиною Данила Галицького відбулися взимку 1234 –35 рр. Як розповідає Галицький літопис, у цей час Данило “попленил все Черниговские страны, воевал от Крещения до Вознесения”», ззначає у повідомленні дослідниця.

Роботи на згаданій території проводить ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» ІА НАН України спільно з археологами Чернігівського національного університету.







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 566 | Теги: Олена Черненко, археолог, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar