реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 18 » Білоруська інтелігенція – за білоруську церкву
16:18
Білоруська інтелігенція – за білоруську церкву
Білоруська інтелігенція – за білоруську церкву Але – в Чернігові проходив такий форум, бо на батьківщині провести таке зібрання білоруси не можуть. Конференція « Білоруська інтелігенція в підтримці Білоруської автокефальної православної церкви» два дні проходить у Чернігові. З різних міст Білорусі, а також з Польщі і США прибули більше сотні її учасників. Такого представницького зібрання білоруська церква, мабуть, не бачила.

На початку її учасники відвідали кладовище Яцево, де є цілий квартал чернігівців, які загинули на Донбасі. Там є три білоруси. Квартал воїнів АТО вразив гостей Чернігова – вони назвали його українським островом через маєво синьо- жовтих прапорів над могилами захисникі незалежності нашої держави.

Молитвою відкрив конференцію предстоятель Білоруської автокефальної православної Церкви, архієпископ Новогрудський і Північно- американський Святослав (Логін). Привітав від Православної Церкви поважне зібрання секретар єпархіального управління Чернігівської єпархії ПЦУ о. Роман Кіник, подарувавши, зокрема, предстоятелю білоруської церкви образ Дубенсько – Чернігівської ікони Божої Матері. Український священик висловив упевненість, що і білоруська церква, як сьогодні українська, колись доможеться своєї незалежності.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко нагадав про трагічну долю української та білоруської автокефальних церков, які були знищені комуністичною владою – і люди, і храми. Тим більшим чудом є відродження церкви в Україні і, віриться, буде відновлення церкви і в Білорусії.

Я ж у своєму вітальному слові від чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка розповів білорусам, що їх предстоятель є засновником першої громади УАПЦ в Чернігові – тож наші церкви пов’язані міцно. «Без незалежної Білорусі не буде незалежної України», - зауважив у вітальному слові народний депутат 7 скликання Андрій Міщенко.

Учасники конференції заслухали доповіді та виступи істориків- науковців, які стосувалися як історії православ’я в Білорусі, так і сучасного стану та перспектив відродження. Цікаво, що на конференції був і виступав священик з Білоруського екзархату російської церкви о. Олександр Шрамко – він повторював давно відомі в Україні заперечення автокефалії. Схоже, методички з московської патріархії розіслані однакові – що для України, що для Білорусі…

Цікаві факти наводив професор Інституту філософії імені Г.Сковороди НАН України Олександр Саган – в Житомирській області 2015 року було 209 громад Київського патріархату і 651 громада московського. Так ось для допомоги українським бійцям в АТО вірні української церкви зібрали станом на лютий 2015 року понад 1 мільйон гривень, а вірні російської церкви – 130 тисяч. «Тобто кожна громада української церкви зібрала у 25 разів більше допомоги, ніж вірячи, що ніяк не можуть розпрощатися із Московською патріархією», - наголосив Олександр Саган.

Відновлення ідеї білоруської автокефалії у першій половині ХХ століття, РПЦ як твір Йосипа Сталіна, спроба відродження автокефалії при архієпископі Варлаамі Шишацькому, видатні постаті Білоруської автокефальної православної церкви – ці та інші теми звучали на конференції, яка стала могутнім підтвердженням прагнення білоруського народу до церковної незалежності.

До речі, в самій Білорусі, попри декларовані конституцією та законами права на свободу совісті, єдину громаду БАПЦ у Мінську влада не реєструє вже більше 20 років. Вірні білоруської церкви моляться на квартирах і не мають жодного храму.

До речі. Ось як вільні білоруси оцінюють нашу боротьбу: "Звідси, з Чернігова, з братньої для білорусів украінської землі, яка вже більш як 5 років зі зброєю в руках обороняє Цивілізацію від експансії східного варварства, ще краще видно - зберегти свою націю і державу, дати відсіч злочинній навалі зі Сходу ми зможемо тільки тоді, коли весь народ буде згуртований". Це рядки зі звернення до білоруського народу конференції.

Зібрання білоруських інтелігентів підтримало українців у боротьбі за територіальну цілісність і незалежність української держави, закликало при перепису населення на батьківщині вказувати білоруську мову рядною, підтримало громадську компанію «Калиновський – 2019», в ході якої буде похований національний герой Кастусь Калиновський, поставило вимогу реєстрації білоруською владою громад білоруської церкви. Конференція вимагає зупинити руйнацію національного некрополю у Куропатах, де поховані жертви російської окупації Білорусі, та наголосила на необхідності реабілітації священиків та всіх вірних – жертв радянських репресій.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1190 | Теги: білоруська церква, конференція, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar