реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 19 » Борги за газ на Чернігівщині за рік збільшилися в чотири рази
20:28
Борги за газ на Чернігівщині за рік збільшилися в чотири рази
Борги за газ на Чернігівщині за рік збільшилися в чотири рази Загальна сума заборгованості за газ в Чернігівській області до 1 серпня 2015 року зросла майже до 89 млн грн. У порівнянні з 1 серпня 2014 року неплатежі збільшилися вчетверо.
Значна частина заборгованості за газ сформована через затримку платежів побутовими споживачами - на них припадає 76 млн грн. боргів. Решта 12,5 млн грн. - це борг бюджетних установ.

Особливістю 2015 року є те, що влітку борги за газ ростуть, хоча раніше в цей період споживачі прагнули погасити накопичені за зиму борги. На думку фахівців ПАТ «Чернігівгаз», причинами зростання неплатежів є, з одного боку, різке підвищення цін на газ в квітні, а також істотне зниження платоспроможності населення.

«Ми бачимо, що підвищення ціни на газ виявилося непідйомним тягарем для багатьох родин. Щодня спілкуючись зі споживачами, ми чуємо численні нарікання. Тому радимо всім малозабезпеченим людям звертатися за субсидіями», - говорить перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

Субсидії на Чернігівщині вже призначені більше 83 тис. сімей. За підрахунками місцевого управління соцзахисту населення, всього на отримання державної допомоги в області можуть претендувати 250 тис. домогосподарств.

Неплатежі за газ не залишають газопостачальним компаніям іншого шляху, як відключати несумлінних споживачів, після відповідного попередження. Вже відключені від газу понад 3,7 тисяч домогосподарств, ще 839 попереджені про можливе відключення. Що стосується відновлення газопостачання відключеного будинку, то воно можливе лише після повного погашення боргів і додатково - оплати робіт, пов'язаних з відключенням, а потім підключенням поставок газу.

Що стосується боргів «бюджетників», то в основному це неплатежі, які накопичилися до 1 липня 2015 року перед ПАТ «Чернігівгаз». Якщо до початку опалювального сезону установи, а це переважно заклади освіти, не виплатять облгазу борги, підключення їхніх котелень буде неможливим.

Окрім цього, бюджетним організаціям для подальших поставок газу необхідно укласти договори з новим постачальником ТОВ «Чернігівгаз Збут», поява якого продиктована нормами закону «Про ринок природного газу» (у зв'язку з розподілом функцій постачання і транспортування газу). Для укладення договору необхідно провести тендер, а це справа не одного тижня.

«Зараз з 600 «бюджетників» області 409 не уклали договору на поставку газу. Без договору у «Чернігівгаз Збуту» немає підстав виставити рахунок, а «Чернігівгаз» не має права приймати платежі за поставку. У той же час газ деяким бюджетникам поставляється, що веде до зростання боргів, у тому числі, по ланцюжку - і перед «Нафтогазом України», - сказав директор компанії «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Серед міст області найбільші борги за газ у Чернігові, Прилуках та Ніжині. Найбільш сумлінні платники в Ічнянському, Носівському та Корюківському районах.

Довідка:
ПАТ «Чернігівгаз» - підприємство з газопостачання та газифікації. Основною сферою діяльності компанії є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 700 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,4 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.
Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Малтюроп Юкрейн, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод.
Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 923 | Теги: газопостачання, Чернігівгаз, борги | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar