реклама партнерів:
Головна » 2020 » Червень » 1 » Чернігів розбудовується
14:50
Чернігів розбудовується
Чернігів розбудовується У місті розпочався сезон активних ремонтів і реконструкцій. Ми зібрали в єдиний дайджест короткі новини про основні з них на сьогодні - відштовхуючись від інформації, озвученій у Чернігівській міській раді на щотижневій розширеній нараді минулого тижня.

Отже, вул. П’ятницька вже набула після ремонту свого остаточного вигляду – у т. ч. з новими тротуарами і благоустроєм. Працівниками КП «Зеленбуд» тут закладені не тільки майбутні зелені газони, а й цікаві клумби з геометричним малюнком. Залишається поки що відкритим питання про те, як вберегти їх від витоптування. На вулиці багато офісів і магазинчиків, відвідувачі яких до своїх машин звикли йти навпростець, хоча обійти треба якихось 30 метрів. КП «Зеленбуд» сподівається на культуру людей і їх здатність поважати працю інших і цінувати красу. Адже будь-які «запасні» варіанти європейський стиль цього куточка погіршать: що обнесення газонів парканами, що покриття їх решіткою (за висновком озеленювачів, трава крізь неї росте погано), що бетонування доріжок через кожен метр. У питанні поки що взято паузу, щоби можна було подивитися на реалії та визначитися.

У Чернігові з’являться ще три мурали. Один з них – у дворі школи №1, де триває будівництво баскетбольного і стрітбольного майданчиків. Це місце з двох боків оточене тильними стінами відомчих і приватних гаражів. У тому, що саме на них зобразити, чернігівський міський голова попросив почути і думку школярів. Можливо, будуть конкурс або навіть толока. Співорганізаторами разом з УКБ тут виступатимуть управління освіти та директор школи. До речі, завдяки принциповому рішенню керівництва міста і змінам до проєкту будівництво цього сучасного баскетбольного майданчику планують закінчити не за два (як було закладено в усі документи спочатку), а за один рік.

Другий мурал буде на будівлі міського пологового, термомодернізація якого зараз закінчується. Як відомо, заради утеплення стіни тут довелося демонтувати мозаїчне панно, вага плит якого не дозволяє повернути їх на попереднє місце поверх утеплюючого матеріалу. Окрім оформлення цієї стіни, міський голова доручив проєктувальникам надати пропозиції того, як зробити більш виразною і привабливою вхідну групу пологового. Можливо, елементи муралу з’являться і на цьому крилі будівлі.

Третій мурал планується на житловому будинку за адресою вул. Незалежності, 56. Цей будинок є одним з тих, що утеплювалися за цільовою державною програмою попередніх років. При виконанні робіт була досягнута економія коштів, яку можна витратити на оздоблення. Ескіз муралу поки ще обирається.

Подяку за озеленення скверу навпроти «Макдональдсу» міський голова попросив передати інженеру паркового господарства КП «Зеленбуд» та команді працівників цього підприємства, які створили тут дуже витончену та ефектну красу з простих, але незвичних квітів. На черзі в місті – доведення до ладу скверів і міні-парків на «Шерстянці», біля Міського палацу культури, біля музичної школи №1, біля магазину «Проун» на проспекті Миру та інших. «У місті потрібно робити більше таких затишних зелених куточків, і це ми маємо враховувати навіть при нестачі коштів у наступному році», - вважає Владислав Атрошенко.

Заміну всохлих великих дерев на узбіччях вулиць будуть робити на Хлібопекарській та Шевченка. На першій з них каштани у 2015 році занадто коротко кронували працівники Обленерго, які звільняли від гілок електродроти. Після цього фахівці «Зеленбуду» намагалися врятувати дерева, у т. ч. робили й більш грамотну обрізку – але все одно деякі рослини не відновилися. За словами керівника КП «Зеленбуд» Романа Старікова, замість цих каштанів садитимуть новий сорт, який не вражається каштановою міллю. Посадковий матеріал рожевого каштану Бріотті на Зеленбуді вже виростили. Певною технічною проблемою залишається поки що видалення старих дерев без пошкодження прилеглих доріг і тротуарів. Зараз розглядають питання придбання для Чернігова спеціальної машини для знищення пнів.

Разом з тим, чернігівський міський голова наголосив на необхідності розробити в Чернігові міську Програму заміни старих дерев, накопичувати гроші на ці потреби і проводити цю роботу планово. Але при цьому, на його думку, садити потрібно вже підрослі саджанці. Вони хоч і дорожчі (кілька тисяч кожен), але мають більше шансів вижити. І до пори, поки пагінці перетворяться на захист для вулиці, доведеться чекати не два десятки років.

До деякої міри допомогти деревам, зробивши їх безжальну обрізку для звільнення електродротів непотрібною, має новий чернігівський стандарт – перенесення електромереж під землю. Це робитиметься при всіх комплексних ремонтах вулиць, особливо в центрі міста. Під тверде покриття біля краю дороги закладаються спеціальні поліпропіленові труби, у яких і будуть проходити проводи. Це безпечно, міняти дроти при потребі можна буде без пошкодження дороги. Такі кабельні мережі замість повітряних вже прокладені на відремонтованих ділянках вулиць Магістратської та Кирпоноса. А в цьому році їх робитимуть також на Ремісничій, Коцюбинського від Хлібопекарської до проспекту Миру, Мстиславській, Софії Русової, а також Київській і «малому» проспекті Перемоги. Під землю сховають як дроти вуличного освітлення (ці роботи виконує КП «Міськсвітло»), так і мережі електропостачання, перепідключаючи абонентів (такі роботи в рамках своєї інвестпрограми виконує «Чернігівобленерго»).

Вулицю Київську відкриватимуть для проїзду частинами. Як відомо, зараз там одночасно заміняють підземні водопровід і каналізацію. Роботи дуже масштабні, розраховані до вересня. Проте, враховуючи важливість цієї вулиці для проїзду, їх намагатимуться закінчити раніше. Відкриватимуть проїзд тут поетапно, починаючи від вулиці Гончої.

Максима Загривного (колишня Пархоменка) та Ігоря Алєксєєва – дві чернігівські вулиці переважно приватного сектору, на яких передбачені цього року ремонти твердого покриття. Обидві вони знаходяться в районі льотного училища, який стає все більш населеним, але впорядкування якого поки що бажає кращого. Це ініціатива чернігівського міського голови, який вже неодноразово публічно висловлювався про необхідність благоустрою «Льотки».

Територію парку культури і відпочинку готують до майбутньої реконструкції. Зокрема, на початку червня суд розглядатиме касаційну скаргу міської ради щодо самозахвату землі в кінці вулиці Кордівської, тобто фактично в центральній частині парку культури і відпочинку. Зараз там на самозахоплених сотках побудовані капітальний паркані і малі архітектурні форми, хоч земля ця раніше бралася в оренду тільки під городництво, і навіть той договір вже кілька років як закінчився.

- То земля, важлива при будівництві парку. І ми не дозволимо там ніяких самозахватів, не буде прийматися ніяких аргументів, що комусь там зручно заробляти 500 грн на шашликах. Я за бізнес, але є інтереси міста. Тим більше що договір закінчився і що там не давалося дозволів на будівництво МАФів і парканів. Ми це вирішимо у правовій площині і в законний спосіб демонтуємо цей паркан, - прокоментував це питання Владислав Атрошенко на нараді.

Пішохідний перехід через вулицю Кільцеву в районі вулиць Балицького і Багряного, де зараз триває будівництво кварталу нових висотних будинків, робитимуть не підземним, а надземним – але сучасним, з ліфтами і з сучасних матеріалів. Про таку зміну домовленості з забудовником повідомив на розширеній щотижневій нараді 27 травня чернігівській міський голова. Ідея будівництва підземного переходу наштовхнулася на технічні складнощі через газову мережу. Разом з тим, зміна форми переходу не означає звільнення забудовника від взятих на себе перед містом обов’язків. Кількість людей, які потребуватимуть цього переходу через вулицю Кільцеву після заселення нового мікрорайону, змушує керівництво міста бути принциповим у цих вимогах.

Джерело: прес-служба Чернігівської міської ради

Фото з архіву "Чернігівського формату"



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 537 | Теги: реконострукція, Чернігів, парки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar