реклама партнерів:
Головна » 2023 » Лютий » 13 » «Чернігів стародавній» запрошує на музейну зустріч про ікони «Коронування Пресвятої Богородиці»
19:24
«Чернігів стародавній» запрошує на музейну зустріч про ікони «Коронування Пресвятої Богородиці»
«Чернігів стародавній» запрошує на музейну зустріч про ікони «Коронування Пресвятої Богородиці» 14 лютого об 11.00 у приміщенні Колегіуму, на Валу, відбудеться музейна зустріч у рамках просвітницького проєкту «Чернігів стародавній запрошує…», на якій продовжиться знайомство з іконами із зібрання архітектурно-історичного заповідника, зокрема, з образами «Коронування Пресвятої Богородиці». Розповідатиме кандидатка історичних наук, завідувачка відділу музейної та науково-просвітницької діяльності Ольга Травкіна, інформує Чернігів стародавній

Цей іконографічний сюжет відтворює заключну і кульмінаційну сцену в оповідному циклі життя Діви Марі, на яких Богородиця прославляється як Цариця Небесна. У збірці Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» налічується дванадцять ікон «Коронування Богородиці». Тут зберігаються ікони XVII—XVIIІ ст., написані професійними майстрами, а також народні ікони ХІХ ст.

Образи «Коронування Богородиці» із колекції заповідника свідчать про значне поширення цього західноєвропейського сюжету у Північному Лівобережжі, починаючи з XVII cт. Думається, що значну роль у розповсюдженні європейських впливів відігравав, насамперед, такий визначний культурно-духовний осередок як Чернігів з його друкарнею, колегіумом — освітнім закладом європейського типу, гуртком письменників та художників, а також й інші центри цього регіону, такі міста як Новгород-Сіверський, Стародуб тощо.

Запрошуємо на музейну зустріч усіх, хто цікавиться історією та мистецтвом нашого стародавнього Чернігово-Сіверського краю.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1960 | Теги: Чернігів стародавній, ікони, музейна зустріч | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar