реклама партнерів:
Головна » 2017 » Квітень » 4 » Чернігів відвідала делегація Міжнародної організації ромів
14:04
Чернігів відвідала делегація Міжнародної організації ромів
Чернігів відвідала делегація Міжнародної організації ромів З нагоди Міжнародного дня ромів, який відзначається 8 квітня, у Чернігові сьогодні перебувала делегація Міжнародної організації ромів. У Чернігівській міській раді їх зустрів заступник міського голови Олександр Ломако.

Участь у заході взяли почесний громадянин міста Чернігова, ветеран Другої світової війни Герард Кузнецов, керівник Чернігівської міської громадської організації «Романо дром» Марина Казанська, науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту, відповідальний редактор наукового часопису «Голокост і сучасність» Михайло Тяглий (Київ), продюсер та координатор проектів «Радіо «Ла Беневоленсія» Адріана Коста (Амстердам), керівник Міжнародної благодійної організації Ромський жіночий фонд "Чіріклі" Юлія Кондур.

Вітаючи гостей, Олександр Ломако повідомив, що у місті проживає понад 100 сімей ромів і вони інтегровані у суспільство: роми беруть активну участь у культурному житті міста, діють їх громадські організації.

- Чернігів – толерантне місто, де немає жодної дискримінації у будь-яких ознаках. Роми не обмежені у правах на освіту, медичне обслуговування, культурну діяльність та інші сфери життєдіяльності міста, як і будь-які інші національні меншини чернігівської громади, - сказав заступник міського голови.

Герард Кузнецов розповів гостям про жахливу трагедію ромів під час ІІ світової війни, якій цього року виповнюється 75 років. 1-3 серпня 1942 року були розстріляні близько 5 тисяч чоловік поблизу нинішнього мікрорайону Астра (пагорб на околиці Подусівського лісу).

Марина Казанська повідомила присутнім, що у 2009 році ГО «Романо дром» за власною ініціативою для увічнення пам’яті закатованих ромів, серед яких було багато жінок та дітей, встановила пам’ятник на місці їх розстрілу.

Вона нагадала, що Чернігів – третє місто за кількістю розстріляних у роки війни ромів після міст Берлін та Аушвіц (концтабор Освєнцим, Польща). Цей факт відомий на весь світ і на Меморіалі неподалік рейхстагу в Берліні Чернігів зазначений як місто, де були страчені тисячі ромів.

Адріана Коста, розповідаючи про мету свого візиту, зазначила, що вона є координатором проекту, який вивчає Геноцид у роки ІІ світової війни. На її думку, важливо всім усвідомити ті жахливі події, які стались, як вони відбувались, щоб не допустити їх повторення та зрозуміти, як протистояти цьому в майбутньому.

Після зустрічі у міській раді делегація поклала квіти до пам’ятника загиблим у роки війни ромам.

Довідка:

Указом Президента України схвалена Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Стратегія передбачає створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави.

У Чернігівській області проживає приблизно до 4 тисяч ромів, зокрема, у Чернігові зареєстровані понад 100 сімей. Найбільше - у Ніжині, Борзні, Носівці, Бобровицькому районі.

Чернігівська міська громадська організація «Романо дром» ("циганська дорога") була заснована в 2002 році. Голова – Марина Казанська. Мета діяльності організації – соціальний захист ромської діаспори, захист ромської культурної спадщини, надання гуманітарної допомоги, юридична допомога та інші.

Також в Чернігівській області діє обласна громадська організація ромів «Черген», голової якої є «барон» Чернігівської області Петро Главацький.

Представники громадських організацій неодноразово організовують концерти ромської музики у місті Чернігові, беруть участь у фольклорному фестивалі національних культур «Поліське коло», відвідують культурні заходи по всій Україні. Зараз готується книга та фільм до 65-ї річниці розстрілу ромів на Подусівці.

Під час Другої світової війни представників ромської національності привезли до в’язниці міста Чернігова. Приблизна кількість складала 5 тис. осіб. Протягом трьох днів їх звозили і розстрілювали на Подусівці (пагорб на околиці Подусівського лісу).

3 листопада 2016 року в Навчально-науковому Інституті історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського був представлений інноваційний освітній модуль «Ромські студії в ЧНПУ». Метою модуля є створення умов для зменшення проявів ромофобії та інших форм дискримінації ромів за етнічною ознакою на Чернігівщині, популяризація знань про історію та культуру ромів; зміцнення міжкультурного діалогу серед молоді, просування європейських цінностей.

За інформацією прес-служби Чернігівської міської ради



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 959 | Теги: Друга світова війна, Роми, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar