реклама партнерів:
Головна » 2022 » Вересень » 27 » Чому в Чернігові вулиця Малясова стала Пантелеймонівською?
09:22
Чому в Чернігові вулиця Малясова стала Пантелеймонівською?
Чому в Чернігові вулиця Малясова стала Пантелеймонівською? «Імена наших вулиць»
від чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Історія 8
Чому вулиця Малясова стала Пантелеймонівською?
.
Вулиця Малясова

У радянський час названа на честь Віктора Малясова (1917, Ташкент, Узбекистан – 1944, Радзимін, Польща) – гвардії майора Червоної Армії, учасника німецько-радянської війни, Героя Радянського Союзу (1944).

До вересня 1943 р. капітан Віктор Малясов командував батальйоном 234-го гвардійського стрілецького полку 76-ї гвардійської стрілецької дивізії 61-ї армії Центрального фронту. Відзначився під час битви за Дніпро.
Внесок Малясова у вигнанні нацистських військ із Чернігівської та Київської областей висвітлені в музейних експозиціях Києва і Чернігова, краєзнавчій та історичній літературі тощо.
На честь Малясова названо вулиці в Ташкенті та Пскові.

Назавжди зарахований Малясов у списку особового складу 1-ї роти 234-ї гвардійського десантно-штурмового Чорноморського ордена Кутузова полку імені Олександра Невського, тактичного формування Повітряно-десантних військ Збройних сил СРСР та Збройних сил Російської Федерації.

Відомо, що з 2014 р. це російське військове формування бере участь в агресії проти України.

Таким чином, топонім на честь Віктора Малясова є імперським маркером, що звеличує, увіковічує, пропагує та символізує державу-окупанта та її армію

Вулиця Пантелеймонівська

З’явилася в Чернігові наприкінці XIX ст. Ім'я Пантелеймон пов'язують з великомучеником і цілителем Пантелеймоном.

Він умів зціляти всіх, хто до нього звертався, включаючи тюремних в'язнів, і не брав за це плату. Його піддали мукам і віддали на розтерзання левам, але він залишився неушкодженим. Мученика прив'язали до оливи і відрубали голову. Разом з кров'ю на місці рани потекло молоко, а дерево почало цвісти.

Культ святителя Пантелеймона розповсюдився по усьому християнському світу. Церкви, присвячені святому, з’явилися вже у ІV ст., зображення його стали популярними у стінописі та іконописі.
Вважається покровителем лікарів та воїнів.

Рішенням сесії Чернігівської міської ради вулиці Пантелеймонівській повернуто історичну назву.




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1555 | Теги: Малясова, перейменування вулиць, Пантелеймон, Просвіта, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar