21:57 Чорнобривці: лікувальні властивості, протипоказання | |
Чорнобривці - одна з найбільш невибагливих квіткових культур, які можна зустріти практично на кожній присадибній ділянці. Чорнобривці (Tagetes - таке латинська назва носить рослина) на Україні відомі як "чорнобривці" і цінуються за рясне і тривале цвітіння - з літа і до самих заморозків. Незважаючи на популярність і поширеність, не багато хто квітникарі знають про лікувальні властивості цих ароматних квітів. Рід Tagetes нараховує більше 30 видів, три з яких найбільш популярні у квітникарів. На своїй батьківщині (рослини походять з Мексики) тагетес здавна використовували в кулінарії (як прянощі, що додається в рибні та м'ясні страви) і народній медицині (для поліпшення травлення і зміцнення імунітету). Кулінарне використання чорнобривців не залишилося без уваги і у гурманів з інших країн, традиційна кухня яких представлена великою кількістю м'ясних страв. Популярність тагетеса серед "м'ясоїдів" пояснюється не тільки смаковими пристрастями до різного роду прянощам, але також і зайвої навантаженням м'ясних страв на травний тракт. Результати дослідження італійських вчених довели шкоду від надмірного захоплення м'ясними стравами, який по згубності порівняємо з курінням. Вживання чорнобривців в якості приправи до м'яса дозволяє в значній мірі нівелювати шкідливу дію на травний тракт важкої до перетравлювання їжі. Хімічний склад чорнобривців та фармакологічні властивості Надземна частина тагетеса багата ефірними маслами, основним компонентом яких є оцітомен. Ефірне масло також містить і інші компоненти, що володіють специфічним ароматом, завдяки яким запах чорнобривців відрізняється дивовижною палітрою. Крім ефірної олії в складі чорнобривців виявлені макро-і мікроелементи, вітаміни та інші біологічно активні речовини. Водні настої чорнобривців надають сприятливу дію на травний тракт, зокрема на функції підшлункової залози, від порушення роботи якої можуть виникати такі захворювання, як панкреатит і цукровий діабет. Біологічно активні речовини, які виявлені в складі надземної частини рослини, мають противірусну активність, тобто, згубні для багатьох штамів хвороботворних бактерій і вірусів, тому тагетес часто додають в компоти та чай. Лікувальні напої з використанням чорнобривців допомагають впоратися з респіраторними захворюваннями в період їх масового спалаху. Протипоказання до використання чорнобривців Застосування чорнобривців в кулінарії і лікувальних цілях, як правило, не має протипоказань, втім, під час вагітності використання ефірного масла цієї рослини небажано. У деяких людей може спостерігатися індивідуальна непереносимість до компонентів ефірного масла, внаслідок чого нерідко виникають алергічні реакції, - в цьому випадку лікування і вживання тагетеса в їжу протипоказано. Лікувальні властивості чорнобривців в рецептах - Масло чорнобривців. У промисловості отримують шляхом екстракції інертними рослинними оліями. Приготувати аналог масла чорнобривців в домашніх умовах нескладно. Для приготування масла квіти чорнобривців подрібнюють і заливають рослинним маслом в співвідношенні 1:10 (переважно використовувати оливкову). Після попереднього настоювання (протягом 8-ми годин) суміш необхідно витримати на водяній бані протягом півгодини, віджати квіти і розлити рідину у флакони темного скла. Зберігають масло в холодильнику. Масло чорнобривців допоможе при лікуванні опіків, а також дерматологічних захворювань шкіри. - Настій квітів. Це лікувальний засіб ефективно при аскаридозі і деяких інших глистовихінвазіях. На 1 ст.л. сировини - 300 мл окропу. Наполягати півгодини. Приймають настій тричі на добу по 2 ст.л. Вигнати аскарид і гостриків допоможуть і свіжі квітки чорнобривців, яких потрібно з'їдати перед сном по 5 штук для дорослих, або по 2 - 3 для дитини. - Відвар чорнобривців. Засіб для внутрішнього вживання при лікуванні артрозу суглобів. На 250 мл окропу - 1 ст.л. сухих квіток (або на 1 літр окропу - 20 - 30 свіжих квіток чорнобривців). Лікування курсами по 1,5 - 3 місяці (залежно від самопочуття хворого). В добу рекомендується приймати такого відвару до 2,5 літрів. - Обмінні порушення. При порушенні водно-сольового обміну народні цілителі рекомендують проводити курсове лікування відваром чорнобривців. На 1 літр окропу - 5 свіжих квіток чорнобривців, варити 3 хвилини при слабкому кипінні. Приймати по склянці відвару двічі на добу, натще. Рекомендується провести два місячних курсу з тижневим перервою між курсами. - Свіжі квіти чорнобривців рекомендується вживати в салатах (можна і окремо), якщо ваша робота пов'язана з напруженням зору (комп'ютерники, автомобілісти та ін.). Лікувальні властивості чорнобривців в косметології - Бальзам. Косметичне засіб призначений для нанесення на шкіру губ з метою захисту від розтріскування (обветривание, перебування на морозі і пр.). Для приготування бальзаму буде потрібно 50 мл оливкової олії, 1 ст.л. мигдального масла і 2 ст.л. подрібнених квіток чорнобривців. Після двотижневого настоювання засіб готове до використання. Замість масла мигдалю можна використовувати абрикосове (використовується в медицині для виготовлення лініментів). Кулінарне застосування чорнобривців Як листя, так і квітки чорнобривців можна використовувати для приготування салатів, що надає стравам особливу пікантність і легку гостроту. Чорнобривці можна використовувати для ароматизації оцту, особливо в суміші з іншими пряно-ароматичними травами (гісоп, кануфер, лофант і ін.). Деякі господині при засолюванні огірків практикують додавання в маринади квіткових кошиків і листя тагетеса, що додає консервованим овочам пружність і специфічний аромат. - "Імеретінський шафран". Приправа, вірніше, пряний порошок, який користується популярністю в кавказької кулінарії. Готують шляхом розмелювання сухих квіткових кошиків чорнобривців (обов'язково жовтого кольору, що надає схожість з "шафраном"). Приправа відрізняється насиченим ароматом і смаковими властивостями. - Солоні квіткові кошики чорнобривців. Непогане доповнення до харчового раціону - супи з заправкою з солоних квіток чорнобривців. Для приготування розсолу буде потрібно 50 - 60 г кухонної солі на кожен кілограм квіткових кошиків (квіти подрібнювати не потрібно). Спочатку необхідно приготувати розсіл (зазначена доза солі на півлітра води). Коли розсіл закипить, опустити в воду підготовлені квіти чорнобривців і варити протягом 5-ти хвилин. Зберігають солоні квітки в скляних банках в прохолодному місці. - Чорнобривці мариновані. Для маринаду потрібно: сіль - 40 г, оцет - 500 мл, запашний перець та інші спеції за смаком. Кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на 1 кг квіткових кошиків. Варити квітки в маринаді слід не більше 5-ти хвилин, після чого розкласти в підготовлену тару і зберігати в прохолодному місці. Мариновані чорнобривці відмінно поєднуються з другими стравами. Як для засолювання, так і для маринування переважно використовувати квітки, зірвані в стадії бутонізації. Джерело: poradum.com Фото Сергія Чернякова. | |
|
Всього коментарів: 0 | |