реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 27 » Департамент культури не погодив проект будівництва п’ятиповерхівки біля Єлецького монастиря
22:18
Департамент культури не погодив проект будівництва п’ятиповерхівки біля Єлецького монастиря
Департамент культури не погодив проект будівництва п’ятиповерхівки біля Єлецького монастиря Будівельне протистояння біля Єлецького монастиря продовжується. Забудовники вперто порушують пам’яткоохоронне законодавство та ігнорують припис Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації щодо негайного припинення будь-яких земляних робіт на будівельному майданчику.
Після довгих зволікань КП «Чернігівбудінвест» направило Департаменту (як органу охорони культурної спадщини) робочий проект «Будівництво п’ятиповерхових житлових будинків з автономним джерелом теплопостачання в кожній квартирі, офісних приміщень з АДТ та підземного паркінгу по вул. Князя Чорного, 4-а (будівельна адреса) в м. Чернігові» перша черга — будівництво п’ятиповерхового житлового будинку № 1 з автономним джерелом теплопостачання в кожній квартирі, офісних приміщень з автономним джерелом теплопостачання.

Як вже повідомлялося, зазначена земельна ділянка розташована на території пам’ятки археології поселення передгороддя (X-XVIII ст. н. е., № 1-е) стародавнього м. Чернігова (взято на облік розпорядженням Чернігівської облдержадміністрації від 28.12.1998 р. № 856), в охоронній археологічній зоні № 2 м. Чернігова (затверджено рішенням 16 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради від 28.12.2011 р.), в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (затверджена рішенням 39 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради 23.06.2009 р.), в безпосередній близькості від пам’ятки національного значення курган «Чорна могила» Х ст. та в охоронній зоні пам’ятки архітектури національного значення XII-XVII ст. «Комплекс споруд Єлецького монастиря» (затверджена рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 18.01.1982 р. № 30 та погоджена відділом пам’яток архітектури і монументів Держбуді УРСР 23.11.1983 р.).

Департамент, розглянувши згаданий робочий проект будівництва (консультуючись із керівництвом Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»), у висновку до робочого проекту зазначив: «у разі розміщення нового будівництва в зоні охорони пам’ятки культурної спадщини, його проектуванню має передувати розроблення історико-містобудівного обґрунтування — науково-проектна документація щодо забезпечення урахування вимог та умов збереження пам’яток збереження пам’яток культурної спадщини та традиційного характеру середовища при проектуванні будівель і споруд. У історико-містобудівному обґрунтуванні визначається принципова можливість будівництва, реконструкція будівель і споруд з урахуванням історико-культурних обмежень; встановлюються конкретні вимоги щодо необхідності збереження характеру існуючої забудови, довкілля пам’яток історії та культури. На даний час історико-містобудівне обґрунтування на зазначений об’єкт будівництва для розгляду не надано». Окрім того, не витримано граничну висотність будинку (15 м), обумовлену Генпланом розвитку Національного заповідника «Чернігів стародавній» та містобудівними умовами і обмеженнями.
З огляду на вище викладене Департамент не погодив першу чергу робочого проекту.

Разом з тим, Департамент надав дозвіл на відновлення земляних робіт у зоні згаданого будівництва, у зв’язку із завершенням охоронних археологічних робіт на цій території. Зазначивши, що цей дозвіл не дає права на будівництво до отримання погодження першої черги робочого проекту.

Сергій Черняков, «Чернігів стародавній».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1061 | Теги: забудова, Єлецький монастир, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar