реклама партнерів:
Головна » 2023 » Листопад » 23 » Деревообробна галузь на Чернігівщині: особливості відновлення та розвитку
19:42
Деревообробна галузь на Чернігівщині: особливості відновлення та розвитку
Деревообробна галузь на Чернігівщині: особливості відновлення та розвитку Про стан деревообробної галузі говорили учасники Міжрегіонального стаді-туру «Розвиток деревообробної галузі на деокупованих територіях: проблеми та шляхи вирішення», який пройшов 22-23 листопада в Чернігові. Захід відбувся у рамках реалізації проєкту «Відновлення економіки на звільнених територіях», за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (USBI)».

Проєкт спрямований на відновлення бізнес-ландшафту в 6 областях України: Чернігівській, Харківській, Сумській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській та реалізується ГО «Розвиток бізнес-сектору України» у партнерстві з обласними військовими адміністраціями та регіональними Торгово-промисловими палатами.

Серед учасників – представники органів влади, територіальних громад, бізнесу, експертного середовища, міжнародних організацій тощо.

Після широкомасштабного вторгнення Чернігівщина досить сильно постраждала – більше 12 тисяч об’єктів зазнали пошкоджень або були повністю знищені, а також більше 500 підприємств. Через війну бізнес на прикордонних територіях стикнувся з рядом викликів: пошкоджені підприємства, кадрова нестабільність, втрата ринків збуту і сировини, повітряні тривоги, обстріли. Обсяги виробництва дещо впали і не повернулись на рівень 2021 року, та все ж є тенденція до їх зростання.
П’ята частина території Чернігівщини – це ліси, тому деревообробна галузь є перспективною. В структурі промисловості до повномасштабного вторгнення вона займала десяту частину.
Наразі в області триває процес відновлення, зокрема і бізнес активності.
«Відновлення і розвиток повинні грунтуватись саме на комплексному підході до вирішення різних проблем. Саме тому облдержадміністрацією розроблено стратегічний документ «Чернігівщина: від відновлення до розвитку», який відображає основні напрямки відновлення та містить заходи швидкого реагування на виклики війни з врахуванням отриманого досвіду», – зазначив перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем.
Проте існує багато несприятливих чинників. Один з них – географічне положення, через яке на Чернігівщині існує проблема пошуку логістичних шляхів. Крім того, важливими є питання безпеки, відновлення критичної інфраструктури, економіки та кадрового потенціалу. Незважаючи на ці фактори бізнес знаходить в собі сили відновлюватися. Не виняток і деревообробна галузь, яка демонструє ріст у порівнянні з минулим роком. Так, за 9 місяців поточного року заготовлено 1 мільйон кубічних метрів деревини. Приблизно стільки ж, як за весь 2022 рік.

«Незважаючи на всі виклики вдається впроваджувати діджиталізацію галузі. Це основа нашого виробничого процесу, який дає суттєво кращий результат. Зокрема, майстер лісу має гаджет, за допомогою якого приймає продукцію та оплату, здійснює фотофіксацію. Ми відходимо від каси та обороту готівкових коштів. Лісівник майбутнього – це фахова людина з гідною заробітною платою, гаджетом в руках, а її офіс – це ліс», – зазначив генеральний директор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець.

В теперішніх реаліях, коли ворог завдає ударів по критичній інфраструктурі, особливого значення набули альтернативні джерела палива. За підтримки міжнародних організацій на Чернігівщині функціонує досить багато котелень (модульних і стаціонарних), які переходять на тверді види палива.

«Дуже важливо те, що спільнота звертає увагу на розвиток бізнес-середовища на деокупованих та прифронтових територіях. На державному рівні тут необхідна комплексна підтримка бізнесу, яка має стосуватися не тільки надання грантів на розвиток бізнесу, а й включати податкові преференції. Це важливо, щоб бізнес мав можливість не тільки відновлюватись, а й розвиватись», – наголосив Костянтин Мегем.
Та додав, що наразі тривають перемовини з міжнародними організаціями щодо надання грантів для розвитку малого та мікробізнесу.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 7315 | Теги: відновлення, деревообробна галузь, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar