реклама партнерів:
Головна » 2023 » Лютий » 21 » Дерусифікація в Чернігові триває
21:15
Дерусифікація в Чернігові триває
Дерусифікація в Чернігові триває Щойно депутати Чернігівської міської ради проголосували за перейменування 37 вулиць і провулків, які носили імена російських та радянських діячів. 2 депутати не голосували (певно, з ОПЗЖ), а 26 були "за".
Таким чином, до річниці Широкої війни у нас з'явилися вулиці Першої танкової бригади, Героїв України, які загинули, захищаючи Чернігів - Максима Білоконя та Олександра Сенюка, а також Героя України з Десни Євгена Лоскота, який загинув на початку російсько - української війни, підірвавши себе, щоб не потрапити в полон, і Героя України з числа Небесної сотні Віктора Орленка (родом із села Талалаївка, що під Ніжином).
У Чернігові відтепер буде і вулиця Валерія Сарани - першого голови чернігівського Народного Руху, кавалера ордена "За мужність". Замість провулку Лєрмонтова - це біля Стрижня, біля Красного мосту, недалеко від місця, де пройшли його дитинство і юність.
А також вшановано тепер і художників Катерину Білокур, Георгія Нарбута та Леоніда Могучова, архітектора Андрія Карнабіду, співачку Квітку Цісик, письменницю Ганну Барвінок, земського діяча Олександра Карпинського, композитора- автора знаменитої обробки "Щедрика" Миколу Леонтовича, співавторів Гімну Вербицьких, кобзаря Остапа Вересая. Увічнено легендарну кулеметницю УПА Галину Кузьменко з Бобровиччини родом.
Закріплено історичні топоніми - Півці, Коти. Дві вулиці нагадуватимуть князівське минуле -- Святославська та Ольговичів. Вулиці Батуринська та Глухівська - також із ряду історичної пам'яті. Є відтепер і вулиця Небесної сотні. Шкода лише, що нема жодного меморіального знаку, крім тимчасової стели на Красній площі.
Не обділені і любителі нейтральних назв - замість вулиці Олега Кошового буде вулиця Рятувальників, а один із провулків Королєнка стає просто Лісовим. І вулиця Декабристів зватиметься Святомихайлівською.
Велика вулиця 1 Травня стала проспектом Михайла Грушевського. Ще одним проспектом у Чернігові більше!
А ще центральний сквер у Чернігові замість імені Попудренка зватиметься сквером Магдебурзького права! Проте нагадую, що і вулиця Попуденка ще є, і пам'ятник другому секретарю обкому комуністів біля обласної бібліотеки, яка продовжує носити ім'я російського письменника Королєнка.
А від яких імен очистилася топоніміка Чернігова? Грибоєдова, Лєрмонтова, Громової, Олега Кошового, Тюленіна, Короленка (!), Зої Космодем'янської, Маяковського, Краснодонців, Нахімова, Нєвського, Радіщева, Ривкіна, Чайковського, а також від назв - Брестська, Костромська, Курська, Мінська, Мозирська, Орловська, Тульська.

Василь Чепурний



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1736 | Теги: Чернігів, перейменування вулиць, депутати, дерусифікація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar