реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 8 » До Великодніх свят. «Чернігів стародавній» запрошує на виставку ікон та писанок
06:09
До Великодніх свят. «Чернігів стародавній» запрошує на виставку ікон та писанок
До Великодніх свят. «Чернігів стародавній» запрошує на виставку ікон та писанок 8 квітня о 14.00 у приміщені колегіуму (на Валу) відбудеться відкриття виставки ікон з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та писанок з колекції чернігівської майстрині Ольги Костюченко. Народна майстриня також продемонструє майстер-клас з писанкарства.
В експозиції представлено 24 ікони, які презентують події Страсного тижня та Воскресіння Христового, Святу Трійцю. Вони, датовані XVIII—ХІХ ст., написані професіональними іконописцями, потрапили до заповідника різними шляхами. Частина із них у 70—80-х рр. минулого століття врятували співробітники музейної установи під час науково-пошукових експедицій по Чернігівській області. Тоді значна кількість храмів була закрита, ікони залишались у церквах без нагляду, в аварійному стані або дуже пошкоджені. Ікони відреставрували фахівці реставраційних майстерень з Чернігова та Києва. Географія зібраних ікон досить широка: Чернігів, Ніжинський, Прилуцький, Городнянський, Менський та Бобровицький райони Чернігівської області.
Ікони, які експонуються на виставці, різноманітні як за стилем та манерою виконання, так і за рівнем професіональної майстерності. Вони репрезентують різні епохи і стилі: передусім привертають увагу барокові, величні образи Богородиці XVIII ст., з реалістичними, українізованими рисами, у пишних мафоріях на тлі тисненого орнаменту. Ікони ХІХ ст. засвідчили вплив панівних на той час стилів класицизму та романтизму. Поступово з наростанням впливу академічної течії, яку насаджували офіційні православні кола, витіснялися ікони, написані в традиціях українського ікономалярства. Сухість, шаблонність, нівелювання образів — риси, що негативно відбилися на самобутності українського іконопису.
На виставці представлені також ікони, на яких зображені сюжети, що розкривають Страсті Христові, тобто сукупність подій, що відбувались в останні дні його життя: «В’їзд до Єрусалиму», «Катування Христа». На іконах «Воскресіння Христове» зображено Ісуса, що воскрес і постає з гробу в білосніжних одежах. Серед них чимала кількість ікон з зображенням Ісуса Христа Спасителя. Це, як правило, або поясні, або в повний зріст зображення Спасителя у червоному хітоні та синьому гіматії, який правою рукою благословляє, а в лівій — тримає розгорнуте Євангеліє. Популярним іконографічним сюжетом є зображення Спаса Нерукотворного, що представляє його лик, який чудесно відбився на полотні.
Серед Господських ікон привертає увагу ікона «Ісус Христос Євхаристійний», на якій зображений Ісус з чашею та просфорою, що символізують Святе Причастя. Її кути прикрашені квітами, характерними для ікон чернігівського Полісся.
Як невід’ємна іпостась Святої Трійці Ісуса Христа зображено поряд з богом Отцем, а зверху — Святим Духом у вигляді голуба на іконах «Свята Трійця Новозавітня», які ілюструють цей найважливіший догмат християнства.
Ікони виставки — мистецьке пошанування найбільшого православного свята — Воскресіння Христового.
В експозиції представлено також близько ста п’ятдесяти писанок, крапанок із колекції відомої чернігівської майстрині, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва Ольги Костюченко. Привертають уваги писанки з давньоруськими мотивами, з орнаментами, характерними для нашого краю авторські роботи, зокрема, Дем’яна Ожгибесова, а також цікаві композиції з писанок «Голуби», «На плодоріддя», солом’яний павук.
Національний заповідник «Чернігів стародавній» запрошує мешканців міста та його гостей ознайомитися із виставкою, де професійні ікони чудово поєднуються із самобутнім народним мистецтвом писанкарства.

Ольга Травкіна, «Чернігів стародавній».









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1402 | Теги: писанки, ікони, Чернігів стародавній, Ольга Костюченко | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar