реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 29 » Донорська кров потрібна завжди, і особливо в умовах війни
18:43
Донорська кров потрібна завжди, і особливо в умовах війни
Донорська кров потрібна завжди, і особливо в умовах війни Здати кров — це чи не найменше, що можна зробити для тих, хто ризикує власним життям, захищаючи нашу країну.
З кожним роком хворих стає все більше, а от донорів – менше. Причина проблеми дачі крові, на думку лікарів, пов’язана в першу чергу з демографічною ситуацією.
Павло Герасименко, головний лікар обласної станції переливання крові: «За минулий рік ми маємо негативний приріст в мінус 0,5 % загального населення в області. Відповідно це відбивається і на стані донорства, переробки крові і забезпечення лікувально-профілактичних закладів препаратами крові. За світовими стандартами область повинна мати приблизно 21500 донорів, які будуть постійно здавати кров, або її компоненти. На жаль, ми маємо трохи більше 13-ти тисяч».
Важливим є не просто заготовити велику кількість крові, а оптимально її обстежити, переробити, зберегти, а потім, при потребі, видати для лікувальних цілей.
Павло Герасименко: «Закордонний досвід вказує на те, що необов’язково бути постійними донорами, як це пропонує Наказ охорони здоров’я, тобто кілька разів на рік. Ми ж пропонуємо ставати донорами 2 рази на рік, або приходити до нас і фіксувати своє бажання стати донорами. Ми пропонуємо такий варіант. Це складання списків. Людина приходить до нас з довідкою, про те, що вона здорова. У наших умовах станції обстежити і визначити у цієї людини групу та резусну приналежність. А потім при потребі викликати таких людей для донації».
Про гостру потребу донорської крові більшість згадує лише тоді, коли біда стукає у двері. Хоча є багато бажаючих прийти на допомогу тим, хто опинився в скрутній ситуації. Приблизно 50 чоловік на день, а буває й більше, приходять до станції переливання крові.
Сергій, донор: «Два рази сам приходив. Просто якась потреба була моральна. Завжди був здоровий, совість мучила».
Ставши донором, людина вже відповідає не тільки за своє здоров’я, а й за самопочуття інших людей. Донорство дає відчуття гордості і радості за врятовані життя. І якщо ви донор – це означає, що ви абсолютно здорова людина.

За матеріалами: "Сівер-центр".



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1141 | Теги: донорська кров, лікування, війна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar