реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 25 » Футбол. Авторський погляд. Потісніться, фаворити!
10:27
Футбол. Авторський погляд. Потісніться, фаворити!
Футбол. Авторський погляд. Потісніться, фаворити! ДЕСНЯНЦІ НА ШЛЯХУ ДО ЄВРОКУБКОВИХ ПЕРЕГОНІВ
Головні матчі «Десни» – це ті, які ще не зіграні. А найближчі протистояння в Українській Прем’єр-лізі відбудуться нескоро. Сьогодні ж є сенс оглянутися назад. А за підсумками перегонів, які тривали з липня до грудня, є чим втішатися, що аналізувати та узагальнювати. Олександр Рябоконь та його команда піднесли і самим собі, і, звісно, численним симпатикам чудовий новорічний дарунок-сюрприз. Хто б міг подумати, що уже зараз, за чотири тури до фінішу основної частини, вони виборють місце у першій фінальній шістці, яка у березні-травні розіграє медалі національного чемпіонату і п’ять путівок на участь у єврокубках.

«Десна» промчалася на білому коні. Сказати так – це відчуваю, надто патетично. Але турнірна хода команди справді вражала. Зрештою, усе пізнається в порівнянні.

…І вище «Динамо»
Вперше виступаючи минулого сезону в елітному дивізіоні вітчизняного футболу, «сіверяни» швидко здобули репутацію середняка. Але все-таки вище п’ятого місця не піднімалися. Та й затрималися на цій позиції лише на один тур. А ось нині…

Перший млинець – глевкий. Це і про прем’єру сезону в Чернігові. Але тільки стосовно результату. Звісно, деснянці виходили на поле з прагненням взяти у «Львова» реванш за весняну поразку, яка у вирішальний момент перекрила їм дорогу в першу шістку. Однак, хоча господарі виглядали краще, цього разу теж виграли гості –2:1.

Втім, уже через кілька днів на тому ж стадіоні імені Гагаріна «Десна» з рахунком 2:0 перемогла «Ворсклу». А потім були здобуті перші три очки на виїзді. Минулого сезону СК «Дніпро-1» настільки легко виграв першу лігу, що більшість експертів бачила дебютанта в елітному дивізіоні серед лідерів чергових перегонів. А шанси «Десни» на потрапляння у першу фінальну шістку розцінювалися приблизно як 55 на 45. Проте в очному протистоянні /1:0 на користь Чернігова/ вищість команди Михайленка була піддана сумніву.

І уже цього ігрового дня деснянці опинилися на четвертій сходинці, а згодом, зігравши вдома «по нулях з «Колосом» і розгромивши в гостях «Олександрію» /3:0/, перемістилися на третє місце.

Втім, резонно кажуть: ніколи не буває так добре, щоб не могло бути ще краще. А ще краще було з сьомого по десятий тур, коли деснянці утримували срібну турнірну сходинку. І цьому значною мірою сприяла їхня історична перемога над столичним «Динамо».

Гра відбувалася 15 вересня на «Олімпійському», де рік тому, спробувавши зіграти в активний футбол, наші потрапили під холодний душ – 0:4. А цього разу обрана тактика спрацювала. Як відзначили фахівці, деснянці ефективно захищалися та пресингували, не раз демонстрували зразковий перехід від оборони до атаки. І два такі епізоди стали результативними. Відмінний простріл Картушова упевнено замкнув Калітвінцев, який потім у свою чергу асистував Філіппову. І той забив ефектний гол п’яткою.
Звісно, стверджувати, буцімто кияни недооцінили суперника, було б безпідставно. Тим більше, що перед ними стояло завдання будь-що перервати без виграшну триматчеву серію. І це вдалося зробити. І динамівці виграли п’ять ігор поспіль. Але це було уже після поразки від «Десни».

Говорячи ж про такий особливий для чернігівського футболу матч, назвімо й усіх гравців, які брали у ньому участь.

“Динамо”: Денис Бойко, Тамаш Кадар, Мохаммед Кадірі (Франсиско Соль 85), Карлос Де Пена (Жерсон Родрігес 46), Віктор Циганков, Віталій Миколенко, Денис Гармаш (Володимир Шепелєв 74), Олександр Караваєв, Микита Бурда, Віталій Буяльський, Артем Бєсєдін

“Десна”: Євген Паст, Владислав Огіря (Віталій Єрмаков 84), Олександр Філіппов (Юхим Конопля 89), Владислав Калитвинцев, Єгор Картушов, Андрій Гітченко, Артем Фаворов, Андрій Мостовий, Максим Імереков, Денис Фаворов, Андрій Богданов (Андрій Домбровський 78)

А уже в наступному турі у Чернігів приїздив одноосібний лідер, який стрімко йшов у відрив (7 матчів -7 перемог і в середньому – більше 3 голів в кожній грі). Тим не менше, згідно статистики, у поєдинку із «Шахтарем» «Десна» мала перевагу майже в усіх компонентах. Господарі поля виграли більше єдиноборств, частіше били по воротах, більше подали кутових…А ось ударів у площину воріт було здійснено порівно. І вирішальною залишилася 25-а хвилина, коли Марлос з подачі Тайсона майстерно використав свій шанс. А на післяматчевій прес-конференції тренер «гірників» Луіш Каштру, навіть заявив, що вважає «Десну» грандом українського чемпіонату».

Цього ж дня «Динамо», нарешті, здобуло довгождану перемогу. Однак, попри поразку, на другій сходинці залишилися чернігівці. Адже, згідно чинного регламенту, при рівності очок включався додатковий показник – результат очної зустрічі.

А на черзі був поєдинок у Маріуполі. І його перипетії майже один до одного повторили головні події протистояння річної давності. Як і тоді, приазовцям було відвантажено аж чотири голи. І ті ж Хльобас та Філіппов знову забили по два м’ячі. А ось свої ворота наші зберегли недоторканими.

Звісно, гучні виїзні вікторії втішали уболівальників. І, мабуть, якоюсь мірою згладжували гіркоту домашніх невдач. Щоправда, голкіпер Паст та захист надзвичайно надійно діяли як на виїзді, так і в рідних стінах. І це уможливило те, що чернігівські ворота впродовж 504 ігрових хвилин безперервно знаходилися на замку.

Тим часом підійшла черга заключного домашнього матчу першого кола. І ось який перед грою з «Олімпіком» склався промовистий дебіт-кредіт атакувальників: у Чернігові єдина перемога господарів поля була здобута першого ігрового дня, а після другого туру не забито жодного гола.

Тож не дивно, що протистояння з дончанами виявилося «інфарктним». Деснянці прагнули будь-що взяти гору. А гра проходила на зустрічних курсах, була рівною й після того, як захисник гостей отримав червону картку. І минала уже 90-а хвилина, коли Артем Фаворов спромігся так прикластися до м’яча, що той, обминувши гравців, котрі скупчилися у штрафному майданчику, затріпотів у сітці.

На бронзовій сходинці
Відтак були сподівання, що сенсаційну ходу «Десни» не зіб’є і остання гра першого кола у Запоріжжі проти луганської команди на чолі з Віктором Скрипником – єдиним українським фахівцем, котрий отримав досвід керівництва командою першої німецької бундесліги. Але якщо «Зоря» з початку нинішнього сезону, відмінно виступаючи у гостях, втрачала очки в усіх чотирьох раніше зіграних на номінально своєму полі матчах, то, думалося: чому б не відзначитися і «Десні»? Тим більше, що, як і перед тріумфальним поєдинком з київським «Динамо, наша команда в розпал сезону вдруге провела міні-збір у Туреччині. Зрештою, Віктору Скрипнику, який був названий кращим тренером елітного вітчизняного дивізіону в серпні, протистояв Олександр Рябоконь, котрий удостоївся такої ж честі за підсумками вересня. А склалося, як склалося. У другому таймі зоряни значно додали і здобули вольову перемогу, забивши під завісу матчу вирішальний гол з пенальті.

Відтак динамівці, які цього дня узяли три очки, через п’ять турів повернулися таки-таки на срібну сходинку. Наші ж завершили перше коло третіми. А ось «Зоря» та «Олександрія» – діючий і торішній бронзові призери Української Прем’єр-Ліги – опинилися під лідерами. І хоча це був лише перший проміжний фініш, але… Круто, деснянці!

Без втрат
А далі була гаряча семиденка. На старті другого кола деснянці зіграли календарні матчі у Львові і Полтаві. Та ще й провели серед тижня кубковий матч у Миколаєві. Результату добилися максимального – 4:1, 1:0 і 4:2. А успіху під час затяжного турне, яке пролягло через Західну, Південну та Центральну Україну, так би мовити, посприяла й авіація. Точніше – футбольний клуб, що виділив кошти для перельотів. Свою роль відіграв і раціональний розподіл сил. Кубковий матч провели майже повністю другим складом. Тож трималися в ігровому тонусі.

Що стосується самої гри. Суперниками були прямі весняні конкуренти, котрі примудрилися катапультуватися на дно турнірної таблиці. Однак, зокрема, на стадіоні «Україна» наша команда не просто узяла три очки. Зіграли так, що за різними версіями п’ятеро гравців були включені до символічних збірних. А всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу визнало Олександра Рябоконя тренером туру. І це уже вчетверте з початку сезону.

…І незручний суперник

Перша ж після майже місячної розлуки з чернігівськими уболівальниками домашня гра «Десни» принесла незаплановану нічию. Причому обидві результативні атаки «Дніпра-1» сталися на самісінькому рубежі двох таймів. Минали останні секунди доданих до першого тайму хвилин, коли гості несподівано відкрили рахунок. Але одразу по перерві стався скажемо так, і гол із роздягальні. Ігрового часу, щоб здобути вольову перемогу залишалося ще пре достатньо. Але, володіючи ініціативою, деснянці результативно нею не розпорядитися.

А потім сталася найгірша з початку сезону гра. Зустрічаючись на київській Оболонь-Арені з «Колосом», деснянці вперше і востаннє у поточному чемпіонаті поступилися з різницею більш, як в один гол. Рахунок у цьому матчі відкрив колишній нападник «Десни» Володимир Лисенко, який у нинішньому чемпіонаті ще не забивав, а подвоїв результат ісландський легіонер, котрий цього дня дебютував у складі ковалівців. У кінцевому ж підсумку ковалівці переживуть семиматчеву серію, під час якої очки дістануться їм лише від Чернігові.

Не секрет, що «Колос» здобув репутацію незручного для «Десни» суперника. Так повелося звідтоді, як вони перетиналися у зимовому Меморіалі Макарова, коли «аграрії» мали ще тільки аматорський статус. І хай не завжди, але це все-таки спрацьовувало.

Та був ще порох у порохівницях
Що ж, футбольна містика є футбольна містика. У той же час на одному із популярних футбольних сайтів з’явився текст з категоричним заголовком: «Десні» уже сьогодні потрібна відпустка». І такий діагноз – команда втомилася, втрачає свою гру – набув поширення. А на черзі було суперважливе протистояння з прямим конкурентом – «Олександрією, яка, звісно, пам’ятала болюче 0:3 у першому колі. І в ході першого тайму візуально важко було розпізнати, яка команда за два дні до цього провела виснажливий двобій групового етапу Ліги Європи. А після перерви деснянці додали і спромоглися забити «Олександрії» два сухих голи.

Цілком успішно завершився для «сіверян» і останній перед зимовою перервою виїзний поєдинок. Інтрига а матчі з «Карпатами» зберігалася півтора тайми. А в останні чверть години ігрового часу гості забили ще три голи і довели рахунок до тенісного 6:2.

Що ж, приїжджаючи пізньої осені до Львова, деснянці розібралися з «Карпатами» навіть крутіше, ніж дещо раніш із однойменною командою. Відтак на двох було відвантажено аж десять голів.

Матч за срібну позицію
Тим часом загалом у дев’яти домашніх поєдинках нашій команді вдалося розпакувати ворота гостей тільки сім разів.

Не сталося цього і в матчі року на стадіоні імені Гагаріна, яким по праву можна назвати протистояння «Десни» і «Динамо» 15 грудня. Адже визначалося: хто в Українській Прем’єр-Лізі під час зимового антракту лишатиметься на срібній позиції. «Перемога, за яку не соромно» і «перемога, яка не радує». У соціальних мережах зустрілася і така оцінка гри суперників. Чи й скажеш влучніше?

Розгорнувши активні дії з перших хвилин, на нічию деснянці у цьому матчі явно награли. Могли й вирвати перемогу. В усякому разі, у другому таймі близькими до взяття воріт були і Конопля, і Калітвінцев, і Хльобас. Щоправда, на 90-ій хвилині динамівці мали б ставити остаточну крапку з одинадцятиметрового. Але м’яч влучив у по поперечину. А гол, який, по суті, вирішив долю другого місця виявився і несподіваним, і, м’яко кажучи, спірним. Йшла уже 25-а хвилина, коли підопічні Олексія Михайличенка створили першу загрозливу ситуацію. І їхній лідер Циганков опинився на забивній позиції після того, як наступив на бутсу Мостовому і той, втративши рівновагу, упав. Тобто з вини суперника у вирішальні миттєвості захисник виключився з боротьби.

***************
Ось такою виявилася турнірна хода «Десни» у першій частині чемпіонату. Починали і завершували її поразками з мінімальним рахунком у матчах, в яких заслуговували більшого. Але четверте підсумкове місце говорить саме за себе.

Здобувши реноме головної несподіванки чемпіонату, деснянці потім переконливо засвідчили невипадковість такого злету.т Говорилося і писалося про це багато. Але немало істотного залишилося поза кадром. Тож продовжимо…

Віктор МУХА, ФК "Десна"




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 814 | Теги: ФК Десна, футбол, упл | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar