реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 30 » Громадськість ініціювала обговорення законності забудови по вул. Князя Чорного, 4-а у м.Чернігові
18:07
Громадськість ініціювала обговорення законності забудови по вул. Князя Чорного, 4-а у м.Чернігові
Громадськість ініціювала обговорення законності забудови по вул. Князя Чорного, 4-а у м.Чернігові 29 жовтня в облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Незаконні забудови в історичній частині Чернігова». Захід відбувся за ініціативи комітету з питань охорони і використання культурної спадщини Громадської ради при ОДА. До роботи у круглому столі долучився перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич.

До участі у засіданні були залучені також керівники Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, Управління містобудування та архітектури ОДА, УМВС України в області, прокуратури області, КЗ «Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» Чернігівської обласної ради, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, КП «Чернігівбудінвест» Чернігівської міської ради, ПП «Геліодор» та представники громадськості, зокрема Громадської ради при облдержадміністрації.

Голова комітету з питань охорони і використання культурної спадщини Громадської ради при ОДА Тамара Петрова поінформувала, що будівництво багатоповерхового будинку по вулиці Князя Чорного, 4, поблизу Єлецького монастиря (це так звана історична частина міста), відбувається без відповідних документів. Більш того, територія будівництва знаходиться в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Як наслідок, відповідно, між забудовниками та громадськістю вже кілька тижнів триває протистояння, про яке вже повідомляли ЗМІ. За даними громадських активістів, у даному випадку забудовник порушує пам’яткоохоронне законодавство та ігнорує припис Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА щодо негайного припинення будь-яких земляних робіт на будівельному майданчику.

У свою чергу, Юрій Соболь, генеральний директор НАІЗ «Чернігів стародавній», поінформував присутніх про процедуру дотримання режиму використання територій Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та його зон охорони. Законодавство вимагає, що у разі розміщення нового будівництва в зоні охорони пам’ятки культурної спадщини, його проектуванню має передувати розроблення історико-містобудівного обґрунтування, яке у даному випадку відсутнє.

Людмила Замай, начальник Управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, розповіла про заходи щодо дотримання пам’ятко-охоронного законодавства на об’єкті будівництва по вул. Князя Чорного, 4-а у м. Чернігові. Зокрема, вже складено та направлено відповідний припис КП «Чернігівбудінвест». Також направлено листи до прокуратури Чернігівської області, прокуратури м. Чернігова, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області, Чернігівського МВ УМВС України в Чернігівській області щодо перевірки законності будівництва, можливості заборони будівельних робіт та вжиття заходів реагування. А ще складено протокол про адміністративне правопорушення на директора ПП «Геліодор» та направлено зазначений протокол та лист на Адміністративну комісію при виконавчому комітеті Новозаводської у м. Чернігові ради про застосування штрафних санкцій.

Представники Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури висловили свою позицію щодо негайного припинення будь-яких робіт на земельній ділянці та притягнення до відповідальності винних у порушенні чинного пам’яткоохоронного законодавства. Більш того: питання цього будівництва навіть порушувалась їх організацією на засіданні науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

Заступник начальника УМВС України в області Олександр Потапенко поінформував, що вже розпочато кримінальне провадження, метою якого є надати об’єктивну оцінку фактам порушення законності при передачі земельної ділянки під забудову. Для цього вже призначена та триває земельно-технічна експертиза.

Свою позицію щодо будівництва озвучили представники прокуратури області: за словами Лілії Федорченко, начальника управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури області, для призупинення будівництва необхідне відповідне судове рішення. Але прокуратура законодавчо позбавлена права подавати позовні заяви щодо припинення правопорушень у таких випадках.

Питання зазначеного будівництва розглядалося на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування Чернігівської міськради (22 жовтня ц.р.). Згідно прийнятого рішення, призначений повторний розгляд питання виготовлення, погодження і надання історико-містобудівного обґрунтування по цьому об’єкту.

Член Громадської ради, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Олександр Коваленко запропонував ширше поглянути на проблему збереження пам’яток культурної спадщини в Чернігові. На його думку, саме час розробити комплексну програму регенерації історичного середовища міста Чернігова, яка б вміщала питання реставрації, музеєфікації місць пам’яті, відновлення історичних назв вулиць та їх перейменування. Така програма могла б мати солідарне фінансування: з державного, обласного, міського бюджетів та коштів меценатів.

Саме чернігівці, а не посадовці та бізнесмени мають вирішувати, що будувати в історичній частині міста — такою є позиція представників Громадської ради при ОДА та міських активістів. Саме тому доцільне запровадити проведення громадських слухань по таким питанням в обов’язковому порядку.

На засіданні круглого столу також прозвучала пропозиція використати дану земельну ділянку по вул. Князя Чорного, 4-а як паркову зону, а житлові будинки будувати подалі.

Разом з тим фірма-забудовник стверджує, що вона веде роботи законно, та не несе відповідальності за відсутність необхідних погоджувальних документів. Адже їх наявність мав забезпечити проектант.

Наприкінці засідання представник забудовника погодився тимчасово припинити будівельні роботи до отримання розробленого та затвердженого відповідно до чинного пам’яткоохоронного законодавства історико-містобудівного обґрунтування та пакету погоджувальних документів.

Перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич зазначив, що облдержадміністрація не буде залишатися осторонь проблемного будівництва. І запропонував всім зацікавленим сторонам ще раз зібратися та знайти законне рішення щодо подальшої долі скандального будівництва.

Отже, питання забудови в історичній частині міста остаточно не було вирішено. Фактично, зроблено перший крок щодо налагодження діалогу, а також пошуку відповідних правових механізмів.

Довідка. Земельна ділянка, де ведеться забудова, розташована на території пам’ятки археології поселення передгороддя (X-XVIII ст. н. е., № 1-е) стародавнього м. Чернігова (взято на облік розпорядженням Чернігівської ОДА від 28.12.1998 № 856), в охоронній археологічній зоні № 2 м. Чернігова (затверджено рішенням 16 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради від 28.12.2011), в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (затверджена рішенням 39 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради 23.06.2009), у безпосередній близькості від пам’ятки національного значення курган «Чорна могила» Х ст. та в охоронній зоні пам’ятки архітектури національного значення XII-XVII ст. «Комплекс споруд Єлецького монастиря» (затверджена рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 18.01.1982 № 30 та погоджена відділом пам’яток архітектури і монументів Держбуді УРСР 23.11.1983).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1119 | Теги: забудова, Єлецький монастир, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar