реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 4 » Як у Чернігові ресторатори занижують оренду
09:10
Як у Чернігові ресторатори занижують оренду
Як у Чернігові ресторатори занижують оренду Проспект Миру, 20 – чи не найпривабливіша будівля, яка й досі залишилася у власності громади Чернігівської області. Вдале місце розташування сприяє популярності закладів громадського харчування, які тут знаходяться. Таких у будинку немало: «Фальварек», «Chicken HUT», «Океан». Та деякі ресторатори роками мінімізують орендну плату за комунальне майно: Фальварек орендує частину приміщення нібито під розміщення дитячого кафе, а Океан позбавив комунальне підприємство через суд права погодження змін до договорів суборенди.

Всі три заклади громадського харчування орендують приміщенняу КП «Діловий Центр» Чернігівської обласної ради. Дане підприємство фактично дублює функції фонду комунального майна облради з невеликою різницею: у його розпорядженні залишається 75 % орендних платежів і лише 25 % надходить до обласного бюджету.
Ще у 2014 році ми писали, що ресторатори, які орендують приміщення по Проспекту Миру, 20 сплачують невелику орендну плату, як за розміщення дитячих кафе, та буфетів (без реалізації горілчаних виробів) за ставкою 8 %. В той час як до деяких закладів мала б застосовуватись ставка по оренді не нижче 20%. Договори оренди з усіма орендаторами було укладено довгострокові:
$1o Chicken HUT (ТОВ «Р.І.А.А») – 10 років, з 03.03.2010 по 01.03.2020
$1o Паб Фальварек (ПП "РІІА") – 15 років, з 02.09.2010 р. по 23.08.2025 р.
$1o Океан (ТОВ "Карат-2000» ) – 7 років, 16.01.2012 по 14.01.2019

Тоді прокуратура відреагувала на публікацію, і провела перевірку КП «Діловий Центр». Однак комунальне підприємство надало представникам прокуратури договори суборенди приміщень по Фальвареку і Океану, які дозволяли продаж товарів підакцизної групи. Та нажаль, представники прокуратури не обстежили «дитячі» кімнати, які за пільговою ставкою орендували ресторатори.

Пивна, яку відкривала голова облради
Паб Фальварек(ПП "РІІА"), який у 2008 році урочисто відкривала тоді ще голова облради Наталія Романова здавав частину приміщення в суборенду ТОВ "РІЧМОНД КЛАБ". Але термін дії договору суборенди закінчився 26 березня 2015 року. Орендатору направили три примірники акту повернення приміщення з суборендного користування, але він їх не повернув.
За словами Гущенка, у закладі порушують умови договору оренди. Частина приміщення, де здійснювався продаж алкогольних напоїв була передана в суборенду за підвищеною відсотковою ставкою – 20 % (договір втратив силу), але дві кімнати ресторатори пабу позиціонують як дитяче кафе-морозиво (за ставкою 8 %) і до цього часу. Одна з них – VIP-кімната, друга – більярдна зала зі столами. КП Діловий центр вимагав повісити таблички на дверях, які забороняють розпивати алкогольні напої у згаданих кімнатах, і використовувати їх виключно під дитяче кафе. Але власнику закладу не прислухались до побажань Ділового Центру.
Ми вирішили перевірити, де ж в Фальвареку дитяче кафе з обіцяним морозивом, і поспілкуватися з керівником ПП «РІІА» Людмилою Сотник.
Біля вивіски закладу – жодного згадування про дитяче кафе-морозиво. Прямую вниз по сходах – неяскраве світло, барна стійка з алкогольними напоями, меблі з дерева. Інтер’єр характерний для пабу, і жодного натяку на дитяче кафе.
Поцікавилась у офіціантки, чи можна тут провести дитяче свято і чи є спеціальні кімнати. На що отримала відповідь: «З дітьми до пабу іноді приходять, але це не дитячий заклад, спеціальних дитячих кімнат тут немає.»

Керівник підприємства, Людмила Сотник, яка була на той час у приміщенні, дізнавшись від бармена мету журналістського візиту, попросила передати, що відсутня, і закрилась зсередини кімнати у якій перебувала. Нам не залишалось нічого іншого як сфотографувати «дитячі» кімнати, які виявились дорослими залами з прокуреним повітрям, і покинути приміщення.
Зважаючи на таку ситуацію, Комунальне підприємство подало до Прокуратури Чернігівської області лист щодо незаконного використання нерухомого майна підприємством ТОВ «Річмонд Клаб». У своєму листі КП «Діловий центр» заборгованість по суборенді, яка утворилась з 25.03.2015 р. в сумі 22 235,27 грн.

«Океан» поклав «Діловий центр» на лопатки
Підприємство ТОВ "Карат-2000» (Океан) – передало в суборенду частину приміщення ТОВ «Вал-Продсервіс». Термін дії договору суборенди закінчився 07 травня 2015 року. Діловий центр не погодив зміни до договору, бо вважав, що орендатор має сплачувати більшу відсоткову ставку за користування приміщенням. Крім того, керівник Ділового центру вирішив не брати на себе відповідальність за погодження договорів через прискіпливу увагу журналістів і прокуратури до цих закладів після минулорічної публікації.
Але в Океані вирішили переграти КП «Діловий центр», і суборендатор ТОВ «Вал-Продсервіс» подав позовну заяву до Господарського суду Чернігівської області, про визнання за ним права користування приміщення згідно непогодженого КП «Діловий Центр» додатку до договору суборенди. Додаток нібито подовжував термін дії договору суборенди до 06.05.2015 року.

За іронією долі, Господарський Чернігівської області, що розглядав позовну заяву також орендує приміщення у КП «Діловий центр», і знаходиться у тій же будівлі, що і Океан.
Позивач - ТОВ «Вал-Продсервіс» звернув увагу суду на те, що відмова КП «Діловий Центр» у погодженні договору суборенди є методом тиску на ТОВ «Карат-2000», щоб змусити останнього погодитись на невигідні умови, переукласти договір оренди, чи внести до нього зміни, які призведуть до збільшення розміру орендної ставки до 20 %. Тобто суборендар відстоював інтереси орендаря, що користувався пільговою орендною ставкою, через якого бюджет області недотримував кошти. Пояснення такій поруці логічне – обидва підприємства мають спільних засновників.

Суддя Шморгун, спростував посилання КП «Діловий Центр» на пункт 6.1.3. основного договору оренди, який не передбачає здачу майна в суборенду без письмового погодження орендодавця.



З рішення суду: «Суд не вважає загальним поняттям обов’язковість погодження орендодавцем усіх змін до договору суборенди, навіть якщо це стосується істотних умов…»

Таким чином рішенням суду по справі № 927/775/15 від 18.06.2015 р. позовну заяву суборендаря було задоволено. Рішення набуло законної сили 06.07.2015 р. ТОВ «Вал-Продсервіс» через суд домоглось залишити за собою право користування приміщенням по укладеним змінам до договору суборенди без погодження їх з комунальним підприємством. А КП «Діловий центр» в свою чергу мусить ще відшкодувати судовий збір у розмірі 1218,00 грн, який сплатив суборендар.

- Рішення схоже приймали досить швидко – припускає директор КП «Діловий центр» Гущенко. – його надрукували не на бланку судових рішень, а на звичайному. – Відсутні слова: «Іменем України», «Рішення». Потім мені секретар довго дзвонила, просила повернути і дати нове рішення, але я відмовився.



Попри те, що рішення суду в КП «Діловий Центр» вважали незаконним, комунальне підприємство не подало протягом 10 днів апеляційної заяви, маючи в штаті юриста. Такий крок на підприємстві пояснили безперспективністю справи.

В Chicken HUT обіцяють сплачувати збільшену оренду

Заклад громадського харчування Chicken HUT з початку оренди приміщення по Проспекту Миру, 20 сплачував орендну ставку – 8 %. Але, вбачаючи на те, що у фаст-фуді продається пиво, яке з 01.07.2015 р вважається алкогольним напоєм, відсоток по орендній платі комунальне підприємство мало б підвищити до 20 %. Станом на 29.07.2015 р. відповідних змін до договору не було укладено.

Як повідомили у Діловому Центрі, Chicken HUT (ТОВ «Р.І.А.А) проводить роботи по виділенню зон для споживання пива. Площа такої зони в Chicken HUT на Проспекті Миру, 20 становитиме 54 м.кв. На відокремлену площу пообіцяли нараховувати вищу орендну плату шляхом укладення змін до договору. Крім того, змінами до договору оренди буде передбачено донарахування орендної плати за підвищеною ставкою починаючи з 01 липня 2015 року. Це збільшить надходження від оренди приміщення на 4,3 тис грн. на місяць.
Розірвання достроково договорів оренди з власниками Океану та Фальвареку в Діловому Центрі вважають абсурдним рішенням, адже інших претендентів на оренду приміщень поки що немає. Також слід врахувати, що ресторатори, які винаймають приміщення вклали немалі гроші в їх ремонт. То ж чи зможе Діловий центр змусити всіх рестораторів платити оренду згідно затвердженої Методики – питання відкрите.

Ольга Кунтиш, Експерт Бюро аналізу політики у м. Чернігів, Бюро аналізу політики





Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1326 | Теги: бізнес, Чернігів, кафе | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar