реклама партнерів:
Головна » 2022 » Жовтень » 31 » Книга «Ми, раби Суринаму» вже в Чернігові
09:49
Книга «Ми, раби Суринаму» вже в Чернігові
Книга «Ми, раби Суринаму» вже в Чернігові «Ми, раби Суринаму», — книга під такою назвою Антона де Кома наприкінці жовтня вже з’явилася в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка та Чернігівській міській комунальній централізованій бібліотечній системі.
Антон Де Ком (1898 — 1945), видатний борець за незалежність Суринаму, просвітитель й громадський діяч, під час Другої світової війни взяв участь в Русі Опору в Нідерландах, загинув у нацистському концтаборі. На батьківщині на його честь названо вулиці та Суринамський університет, у Нідерландах — встановлено пам’ятник.
Книга «Ми, раби Суринаму» була опублікована 31 січня 1934 року видавництвом Contact. Історію Суринаму вперше було описано з антиколоніальної точки зору нащадком поневолених людей — рабів, які особисто відчули наслідки колоніального панування. Антон Де Ком розповів про те, як голландський колоніальний режим гнобив країну та її жителів і як різні групи населення Суринаму повстали проти цього. Він з великою ерудицією пише про жахи, а також про мужність, самоповагу та свободу. Через 159 років після офіційного скасування рабства та через 88 років після публікації книга та її послання так само важливі та актуальні.
Переклад українською мовою та видання у вересні цього року в Україні «Ми, раби Суринаму» здійснено завдяки спонсорській підтримці бізнесмена й громадського діяча-суринамофіла Андрія Квятковського, за участі співкоординатора проекту «Суринамський інфлюкс» Джейсона Хок Мен Чоя та громадської організації «Українська Ініціатива».
«Нас, українців, сторіччями намагалися перетворити на рабів, багатства нашої землі безжально висмоктували колонізатори-загарбники. Дуже подібні процеси відбувалися і в Суринамі. Тільки наша трагедія була і є набагато більшою. Незважаючи на всі злочини колоніалізму, Нідерланди визнали свою провину, надали Суринаму незалежність і відмовилися від планів його знищення. Навпаки, Нідерланди зараз намагаються налагодити нормальні дружні стосунки з Суринамом. А українцям доводиться мати справу з найстрашнішим, наймерзеннішим, найпідлішим та найпотворнішим імперіалізмом, який будь-коли існував на планеті — з російським імперіалізмом», — наголосив у передмові Андрій Квятковський.
«Суринам постійно підтримує боротьбу України за свій суверенітет та територіальну цілісність країни в боротьбі проти російського агресора в Організації Об’єднаних Націй. Свідченням цього є його регулярні голосування за нашу державу на сесіях Генеральної асамблеї ООН», — вкотре нагадав Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива», під час передачі примірників книги для бібліотек чернігівському представництву Українського інституту національної пам’яті, яке сприяє цій громадській ініціативі.

Сергій Бутко,
Український інститут національної пам’яті










Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1395 | Теги: Сергій Бутко, російсько-українська війна, Суринам, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar