реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 16 » Лев Скоп. Сяєво душі іконописця
12:02
Лев Скоп. Сяєво душі іконописця
Лев Скоп. Сяєво душі іконописця Ви колись бачили ікони, намальовані на ґонті (дерев’яній покрівлі) чи старих церковних дошках, яким по сто і більше років? Такі дивовижні святі образи пише український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець Лев Скоп зі Львівщини. Кожна ікона митця унікальна. В кожній відчувається особлива енергетика. Адже лики святих написані з молитвою на намолених роками частинках Дрогобицької церкви святого Юра. Та й загалом сам процес творення ікон є своєрідною молитвою, каже іконописець.

Таку незвичайну красу можна побачити в Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт». Це спільний проект музею і Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». В експозиції «Молитва» також представлені роботи синів митця Петра і Михайла, його дружини Тетяни та учасників творчого об’єднання «Кактус», учасниками якого є і родина Скопів. Усі ікони освятив у день відкриття настоятель храму святих мучеників князя Чернігівського Михаїла і боярина його Федора протоієрей Олег Сіренко.

Ідея писати ікони на ґонті у Лева Андрійовича з’явилася випадково Чоловік майже тридцять років реставрує дерев’яну церкву святого Юра у Дрогобичі, внесену до переліку пам’яток архітектури ЮНЕСКО. У храмі почали замінювати з роками зіпсований покрівельний матеріал із дощечок на новий. Стару ґонту хотіли спалити. Але художник не міг дозволити знищити часточки святині. І справді, як можна було спалити частину пам’ятки галицької дерев’яної архітектури кінця XV — початку XVI століть? Однієї з найкращих пам’яток давньої української сакральної архітектури. Нині це музей, але двічі на рік у церкві відбуваються богослужіння.

Лев Андрійович міхами носив ґонту до своєї майстерні й почав писати на ній ікони. За рік на старій ґонті з’явилося 365 абсолютно різних ікон Божої Матері. Вона радісна, сумна, зажурена. В Її очах – любов, тепло, велич, диво, тривога. Як у людини щодня змінюється настрій і стан душі, так залежно від її вчинків, прожитого нею дня вона ніби отримує за це оцінку в погляді ікони, пояснює митець. Мистецький проект було названо «Богородиця на кожен день».

— Лев Андрійович — багатогранна унікальна людина. Крім усього він іще й співак, поет, учасник музичного гурту «Чорна Дебра», провідний працівник музею «Дрогобиччина», дослідник церкви Святого Юра. Довгий час Лев Скоп був викладачем на кафедрі реставрації Львівської академії мистецтв. Брав активну участь у Євромайдані. Навіть хотів піти служити в АТО, але не беруть через вік. У нього добра і щедра душа. Ікони Богородиці було виставлено на благодійний аукціон. Зароблені гроші Лев Андрійович передав благодійному фондові «Крила надії» для придбання медичного обладнання для дітей, хворих на муковісцидоз (генетичне захворювання), бронежилети, різного спорядження для бійців на Сході. Не так давно він придбав для наших вояків тепловізори, — говорить заступник генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Алла Доценко.

Алла Володимирівна також висловила вдячність за допомогу директорові Центру української культури Світлані Долеско, яка допомогла доставити унікальні роботи художника до Чернігова.

— Лев Андрійович — дуже активна, але постійно зайнята людина. Він намагається не втрачати жодної хвилини. Весь час творчо працює, їздить в АТО. Цю виставку він планує поповнити новими роботами — серією ікон під назвою «ґонта». Вони написані на старих церковних дошках. І згодом поїхати з нею в Луганську область. До самої зони бойових дій. Долучитися до його благодійної акції може кожен чернігівець. Тим самим вкласти свою лепту у крок до перемоги українських бійців, — каже Катерина Карпенко, науковий керівник із виставкової діяльності музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт».

Навесні Лев Андрійович був у Станиці Луганській. Над головами свистіли кулі, а він в одній із будівель, на стіні, написав ікону Покрови Пресвятої Богородиці. І молився, щоби вона вберегла захисників України. За кілька днів ікону обстріляли сепаратисти. І відтепер святий образ називають «Поранена Покрова».

Виставка «Молитва» діятиме до 7 вересня. Тож обов’язково її відвідайте. Не відкладайте похід до музею на останній день. Краще завітайте туди кілька разів. Крім цієї експозиції на чернігівців чекають іще кілька цікавих проектів. До Дня Незалежності відбудеться виставка петриківського розпису. Має приїхати Тетяна Гарькава зі своїми учнями. Вони проводитимуть майстер- клас. А до Дня міста – відбутися виставка родини народного художника України Вадима Одайника.

Валентина НАУМЕНКО, Хвиля Десни
Фото Віктора КОШМАЛА






Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1464 | Теги: Лев Скоп, ікони, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar