реклама партнерів:
Головна » 2016 » Серпень » 15 » Майстриня з Донецька презентує виставку «Вишиття видатних українців»
19:33
Майстриня з Донецька презентує виставку «Вишиття видатних українців»
Майстриня з Донецька презентує виставку «Вишиття видатних українців» 16 серпня о 14.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіуму, на Валу) відкривається оригінальна виставка майстрині з Донеччини Людмили Огнєвої «Вишиття видатних українців». Експозицію приурочено до 25-ї річниці проголошення незалежності України.

В експозиції буде презентована лише частина її вишиваних робіт — те, що друзям Огнєвої вдалося врятувати й вивезти з окупованої території. Кожен цикл робіт — чудове знаряддя просвітництва. Розповіді майстрині про вишиття можна слухати без кінця — вони вражають глибиною знань, пронизані любов’ю до материнського національного ремесла, батьківської землі. Свій досвід вона намагається передати молоді, збирає навколо себе таких же небайдужих і талановитих патріотів.
Людина незламної вдачі, цілеспрямована й невтомна трудівниця, пані Людмила після вимушеного переселення з рідного Донецька до Києва продовжує активну творчу діяльність. Вона розшукує, вивчає та власноруч відтворює на полотні вишиті мініатюри, узори рушників та вишиванок видатних українців. Здається, вишиття стало її життям, спасінням, ниточкою, яка невидимою пуповиною пов’язує її з багатостраждальним Донбасом. Невтомно працюючи, скромна й невибаглива в побуті жінка знаходить сили допомагати колегам-союзянкам та українським патріотам, які залишилися на окупованій ворогом землі, і щиро переймається їхніми проблемами.
Не полишає Людмила Огнєва й журналістську та видавничу діяльність. Вона активно співпрацює з газетою «Україна козацька», продовжує досліджувати життя і творчість українських патріотів-шістдесятників. Видавництво «Смолоскип» нині готує до друку впорядковану нею книгу «Алла Горська. Душа українського шістдесятництва».
Тож запрошуємо до ознайомлення з цікавою й пізнавальною сторінкою українського культурного життя Донеччини — і з величезним доробком однієї людини, яка будувала і продовжує будувати в Україні — УКРАЇНУ.

Людмила ОГНЄВА — за освітою радіофізик, за покликанням громадська діячка, журналістка, дослідниця й майстриня. Голова Донецького відділу «Союзу Українок», заступник директора громадського музею «Смолоскип», що кілька останніх років був острівцем українства в обласному центру, а нині залишився в окупованій «ДНР».
Пані Людмила є лауреатом V Всеукраїнського конкурсу «Український вишитий рушник» і міжобласного (Донецьк-Луганськ) конкурсу «Жінка Донбасу — 2007». У різний час була натхненницею та організатором кількох клубів народної творчості в Донецьку, таких як «Світлиця», «Чарівниця».
Л. Огнєва завжди у вирі культурного життя свого краю. Не цурається гострих тем, стає на захист несправедливо замовчуваних героїв української минувшини, активно їх популяризує. Вона автор і/або упорядник понад 45 брошур і книг, серед яких найвідоміші: «Вишивані речі дорослим і малечі», «Подарунки предків», «Перлини українського монументального мистецтва на Донеччині», «Що ми знаємо про Донбас?», «Квітка на вулкані» та «Життєпис мовою листів» — про Аллу Горську, «Та, що світила всім» — про Надію Світличну, «Лицар української нації» — про Євгена Коновальця…

Джерело: «Чернігів стародавній».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1024 | Теги: вишивка, Чернігів стародавній, Людмила Огнєва | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar