реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 3 » Місцеві вибори: тенденції та зафіксовані порушення
06:58
Місцеві вибори: тенденції та зафіксовані порушення
Місцеві вибори: тенденції та зафіксовані порушення 142 із 294 зареєстрованих в Україні політичних партій ухвалили рішення про участь їхніх місцевих організацій у місцевих виборах, а до офіційної реєстрації кандидатів 51 партія вже почала роботу з виборцями.
Широкого розповсюдження набула практика надання виборцям товарів та послуг, впровад­ження інфраструктурних та соціальних, благодійних проектів з боку потенційних кандидатів та місцевих осередків партій, що порушує принцип рівних можливостей для кандидатів.
За даними Громадянської мережі «ОПОРА», станом на 27 вересня 51 політична партія в регіонах України розпочала роботу з виборцями з різною інтенсивністю. Загальнонаціональні кампанії (активність більш ніж у 5 регіонах), пов’язані з участю їхніх місцевих осередків у місцевих виборах, розпочали 11 політичних партій, ще 40 проводили свою активність у 1—5 регіонах України.
Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм «ОПОРИ», зауважила: «Як і на місцевих виборах 2010 року, надзвичайно широкого розповсюдження набула практика надання виборцям товарів та послуг, впровадження інфраструктурних та соціальних, благодійних проектів з боку потенційних кандидатів та місцевих осередків політичних партій, які ще офіційно не набули статусу суб’єктів виборчого процесу (поширені випадки у Києві, на Київщині, в Одесі, на Вінниччині, Черкащині та в ін. регіонах). Після офіційної реєстрації кандидатів аналогічна діяльність могла би трактуватися як підкуп виборців і мати наслідком кримінальне покарання».
Випадки аномального відхилення кількості виборців у територіальних округах набули системного прояву через недостатню врегульованість норм законодавства та неможливість забезпечити належний конт­роль із боку ЦВК. Як наслідок, близько половини територіальних виборчих округів, утворених для виборів депутатів обласних рад, мають більш ніж 15% відхилення від середньої кількості виборців в окрузі (допустиме за рекомендаціями Венеціанської комісії). На виборах до районних рад кількість таких аномальних округів сягає 2/3. Подекуди максимальне відхилення за кількістю виборців у територіальних округах у межах багатомандатного округу сягає 790% для районних рад і 240% — для обласних. У такий спосіб комісії допустили порушення принципу рівноправності голосів виборців.
Станом на 28.09. 2015 року в обласних ТВК, міських ТВК у містах обласного значення, районних ТВК, районних у місті Киє­ві ТВК з моменту формування їх складу (6 вересня 2015 р.) було замінено 793 членів виборчих комісій, що складає біля 8% від загальної кількості членів цих виборчих комісій. Найбільше в таких суб’єктів виборчого процесу: партія «Нова політика» (33,7% членів ТВК від цієї політичної партії), «Громадянська позиція» (14,8%), «Народний фронт» (10,2%), «УКРОП» і Народна партія (по 9,8%). У порівнянні з окружними виборчими комісіями на позачергових виборах народних депутатів України 2014 року інтенсивність ротацій у складі ТВК є суттєво меншою і не загрожує стабільності їхнього функціонування.

За інформацією ГМ «Опора», Чернігівські відомості



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1298 | Теги: вибори, ТВК, опора | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar