реклама партнерів:
Головна » 2023 » Лютий » 2 » Музейна зустріч «Катерининська церква у Чернігові — символ мужності і незламності міста»
19:43
Музейна зустріч «Катерининська церква у Чернігові — символ мужності і незламності міста»
Музейна зустріч «Катерининська церква у Чернігові — символ мужності і незламності міста» 5 лютого, у неділю, об 11.00 у приміщенні Колегіуму, на Валу, відбудеться музейна зустріч «Катерининська церква у Чернігові — символ мужності і незламності міста». Захід проводиться у рамках просвітницького проєкту «Чернігів стародавній запрошує…».

Вже давно візитівкою старовинного Чернігова стала Катерининська церква — струнка, біла й ошатна споруда на високому пагорбі при в’їзді до міста з боку Києва, що одразу привертає увагу людей своїм чітким силуетом і пружними позолоченими банями. Вона споруджена на початку ХVІІІ ст. поблизу фортечних мурів, пройшла від свого освячення до наших днів періоди і козацької слави у ХVІІІ ст., і занепаду та закриття в часи радянської влади; кілька разів за цей період змінювався її зовнішній вигляд. Але найважчим в історії церкви стало ХХ століття, адже у 30-х рр. з неї вилучено культове майно та дзвони, храм був закритий, і лише більше ніж через 75 років у ньому знову залунала молитва.

Молодша наукова співробітниця науково-просвітницького відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ірина Бугера розкаже про трьохсотрічну історію Катерининської церкви, зведення якої дослідники пов’язують з діяльністю представників козацько-старшинського роду Лизогубів.

До зустрічі запрошуються усі, хто цікавиться минулим України та міста Чернігова.
Вхід безплатний.

Джерело: "Чернігів стародавній"



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1385 | Теги: Чернігів стародавній, музейна зустріч, Катерининська церква | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar