реклама партнерів:
Головна » 2018 » Грудень » 31 » На Чернігівщині фермер вирощує різдвяні дерева
15:19
На Чернігівщині фермер вирощує різдвяні дерева
На Чернігівщині фермер вирощує різдвяні дерева У селі Томашівка Ічнянського району фермер Володимир Федан з дружиною та сином вирощують цілі гектари різдвяних сосен.
Їхні зелені красуні щороку милують око і прикрашають оселі по всій Україні під час Різдвяних свят, пише m.gorod.cn
Фермерське господарство «Мир» вже майже 16 років займається вирощуванням різдвяних дерев. Саме різдвяних, а не новорічних – це принципово для фермера.

«Я називаю сосни не новорічними, а різдвяними, бо треба знати історію, – каже Володимир Федан. – Це радянська влада «вибила» у нас віру в Бога і запровадила назву «новорічна ялинка». А фактично це різдвяне дерево, і ставиться воно в оселі не заради Нового року, а заради Різдва, до дня народження Ісуса Христа. Але це усвідомлюють одиниці. Тільки деякі дуже віруючі люди ставлять сосну після Нового року. Ставити можна будь-яке зелене дерево. Це може бути і сосна, і ялина, і смерека… У біблійному тексті прикрашали оселю гілками пальми...».

До речі, живе фермер прямісінько серед плантації своїх зелених красунь. Переконаний, що справжній фермер має жити на своїй землі.

«Живу тут, бо тут працюю, – продовжує Володимир. – Якби я жив десь в іншому місці і приїздив сюди лише декілька разів на тиждень, та навіть і щодня, то який я тоді фермер? Так роблять лише орендатори. Справжній фермер має жити там, де його земля».

Від зернини до сосни
Фермерське господарство пана Володимира спочатку вирощувало зернові культури. Та ця справа стала збитковою і він почав шукати інші можливості розвитку господарства.

«В 2001 році я організував фермерське господарство «Мир» і спочатку сіяв жито й овес. Та 5 років збитковості стали поштовхом для того, аби зайнятися чимось іншим, – розповідає. – Моя земля піщана і дуже-дуже бідна. А на той час ціни на зерно були низькими, а міндобриво, солярка і все інше – дуже дорогі. Тому й опинився не в плюсі, а в чималих боргах. Навіть дорогу техніку за них віддати довелося. Тому й почав думати, як на цій бідній землі викрутитися».

Проаналізувавши ринок, агроном за професією вирішує спробувати себе у вирощуванні ялинок. І час показав, що не прогадав.

«Починав з маленької плантації, – згадує мій співрозмовник. – Спочатку посадив гектарів з п’ять сосон. Перший рік посадив, другий рік посадив, дивлюсь – ростуть. Виручило те, що в мене своя земля. Тим самим зекономив на орендній платі, бо якби це була земля орендована, то дуже важко шість років було б за неї платити орендну плату, а коли підійде час продажу дерев, то довгенько «відбивати» довелося б.

Це вже коли справа пішла і коли вже навчився вирощувати дерева правильно – так, що 90% продукції стали якісними, – тоді і в оренду землю брати почав».

До речі, різдвяні дерева пана Володимира вважаються сільськогосподарськими культурами, бо ростуть на землях сільськогосподарського призначення. Володимир Федан вважає, що вирощування дерев на піщаних землях покращує їх родючість.

«Людям, які здали мені землю в оренду, немає різниці, що на ній росте, – пояснює фермер – Сосна в середньому вісім років росте і головне – не вийти за межі терміну оренди. Вирощуючи хвойні, я водночас покращую родючість землі. До того ж, не вношу ніяких добрив і отрут, тож вся ділянка стає екологічно чистою. Зрубав дерева, а коріння перегниває, удобрює землю. Нові саджанці висаджую в міжряддя».

Виростити дерево не так просто
Здавалося б, що тут складного: посадив – і хай собі п’ять років росте, доки продавати не настане час. Та насправді доглядати такі великі плантації, а найголовніше – доводити дерева до потрібної форми – складна робота.

«Відразу після того, як я висадив перші дерева, став думати, як зробити їх гарними й пишними, – ділиться досвідом фермер. – Почав обрізувати і побачив, що піддається. Та тут також не без нюансів. Спершу вчився на своїх помилках. Пробував стригти дерева в різний час, різними техніками. Доки знайшов ідеальний варіант, не одне дерево довелося викинути. Хоч я й агроном, маю вищу освіту, але як і в будь-якій справі, аби вміти правильно щось зробити, треба не одну ґулю набити. І вчитися самому, бо як би добре тобі не розповідали, збагнеш тільки тоді, коли через свої руки пропустиш. І це у будь-якій справі».

Тепер на соснових плантаціях пан Володимир разом з дружиною, сином та братом працюють сім місяців на рік. Відпочивають лише в січні, лютому та березні.

«Найважче влітку, – зізнається, – коли дерева обрізати треба. На вулиці спека, ще й оси кусають – унадилися на стовбурах молодих дерев гнізда робити. Та не обрізати сосни не можна, бо виростуть «лисими». Ростуть у нас звичайна сосна і кримська. Більший попит на звичайну. Кримська зеленіша, але дуже погано піддається обрізуванню. Багато не кондиційних виходить. Та й росте вона на три-чотири роки довше, ніж звичайна».

Чергу займають за декілька років
За понад десяток років у цьому бізнесі Володимир Федан став чи не одним з найбільших вітчизняних постачальників різдвяних красунь. До нього їдуть з усієї України.
«Найкраща реклама – якість, – вважає він. – Саме так клієнти з’являються: побачили на базарі гарне дерево, поцікавилися, де брав... Я вже багатьом відмовляю, бо замовлення маю на п’ять років наперед».

Років декілька тому готували деревця на продаж разом з братом Петром та сином Сергієм. А тепер трохи скидає ціну і замовник сам їде на поле вибирати і рубати собі товар. Великою проблемою для господаря хвойних полів є крадіжки. З ними боротися важко, бо охочих задарма мати гарне деревце більшає з кожним роком.

«Крадуть дуже часто, – бідкається фермер. – Стережемо всією сім’єю, особливо у новорічний період. Та хіба за всім устежиш?».

Пробував він вирощувати ялинки і навіть смереки, та карпатські гості примхливі - не прижилися.

«Всі саджанці закуповую у приватного підприємця з Черкащини. У того, котрий вміє вирощувати гарний посадковий матеріал, – зізнається фермер. – Вирощуємо лише сосни, бо на ялинку попит менший – швидко осипається. А сосна витривала, може й до весни простояти».





Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 728 | Теги: Володимир Федан, Фермер, ялинка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar