реклама партнерів:
Головна » 2020 » Грудень » 8 » «Неоком»: якісний Інтернет у селах
07:19
«Неоком»: якісний Інтернет у селах
«Неоком»: якісний Інтернет у селах В 2012-2013 роках чернігівський Інтернет-провайдер «Неоком» цілком логічно став виходити за межі міських околиць, охоплюючи навколишні села.
– Першими підключили Количівку, Новий Білоус та Старий Білоус, – розповідає менеджер по роботі з клієнтами Олександра Борисова. – Згодом були підключені Рівнопілля, Хмільниця, Роїще, тоді ж – Мохнатин, Шибиринівка, Жукотки, трохи згодом – Брусилів, Снов'янка
Наразі плануємо забезпечити наших абонентів у селах Чернігівської області високою швидкістю за допомогою оптичного волокна, де ще досі не встигли. Це означає, що будемо активно розвивати мережу у майбутньому році, і роботи буде дуже багато. Люди в селах позитивно відносяться до появи Інтернет-зв'язку, адже це дає змогу багатьом поспілкуватися з ріднею, яка не може часто навіщати своїх родичів. Також Інтернет дає перспективу для розвитку підприємницької діяльності – тобто це розвиток як інфраструктури села, так і створення робочих місць.
У найближчих планах – побудова оптичних мереж у селах Малинівка та Брусилів. Я думаю, що після цього будемо працювати в районі Мохнатина, переводити наших існуючих абонентів з AirMax на технологію GePON.

– Якщо якесь село виявить бажати мати швидкісний Інтернет від «Неокому», яким має бути алгоритм дій?
– Найперше варто звернутися до нашого офісу, адже в першу чергу необхідно оцінити обсяг робіт. Це включає в себе вирішення таких питань як складність маршруту, за яким буде будуватися оптична магістраль, кількість майбутніх абонентів – для розрахунку розмежування оптичних боксів, підготовки план-схеми розміщення обладнання. І, звичайно, ще багато різної «бюрократії». Найкраще, коли громада визначає відповідального представника і через нього вирішуються всі питання, це значно прискорює процес.

– І на яку кількість абонентів слід орієнтуватися, аби «Неоком» розпочав роботи?
– Це дуже складне питання, чесно кажучи. Все залежить від обсягу робіт, адже для успішної реалізації проекту з побудови оптичної магістралі необхідно розрахувати як витрати на організацію, так і врахувати особливості розміщення оптичного кабелю на шляху до населеного пункту (стан опор, їх розташування та взагалі наявність). Тобто, якщо існує організована група людей, які бажають мати Інтернет – за попередньою домовленістю на місце виїздить інженер для оцінки стану «шляху», по якому планується проведення оптичної магістралі. Необхідно все врахувати і не припуститися помилок, адже оптичний кабель має бути розміщений надійно та водночас зручно для обслуговування.

– Підключення якого села стало одним із найскладніших у технічному плані?
– Не можу сказати, що підключення того чи іншого села було неймовірно складним для реалізації. Однак трапляються важкодоступні території як, наприклад, у Рудці. Село підключали навесні і за лісом знаходилася ділянка з приватною забудовою, до якої можна було дістатися лише подолавши вузький перешийок, затоплений талими водами. Втім, дякуючи нашим вправним монтажникам абоненти були підключені успішно.

– Тарифна політика «Неокому» доволі поміркована. Так, найнижчий тарифний план стандарту AirMax (5 Мбіт/сек) з 2010 року зріс із 100 гривень до 130-и. Це при тому, що курс долара у 2014-му стрибнув зразу втричі. Водночас оператор безкоштовно переводить абонентів з антени на оптичне волокно. Більше того, абонентів, підключених за технологією GePON на мінімальний тарифний план (20 Мбіт/сек), з 1 жовтня 2020 року компанія без жодних доплат перевела на швидкість 50 Мбіт/сек. Як прокоментуєте ці факти?
– «Неоком» цінує кожного абонента і намагається зробити все можливе, щоб користування Інтернетом було комфортним. Тому й була організована кампанія з безкоштовного переходу на оптичне волокно. Адже обсяги інформації зростають, а для цього необхідна висока швидкість доступу до мережі. Керівництво прийняло рішення зробити перехід на нову технологію максимально доступним для абонентів. Деякі навіть сприймали це з підозрою, коли менеджер пропонував безкоштовний перехід на оптичне волокно…
Компанія намагається утримувати ціни на швидкість з доступу, навіть якщо відбуваються певні зміни на місцевому або всеукраїнському рівні. Але, на жаль, це неможливо при підвищенні цін на витрати з обслуговування мереж та базових станцій. «Неоком» орендує місце для розташування власного обладнання та опори, на яких розміщується кабель. Обладнання потребує електроенергії для живлення та своєчасного технічного обслуговування. Всіх нюансів не перелічити, але вони складають життєво важливі фактори для існування інтернету у кожній точці підключення загалом.

Розмовляв Сергій ГОРОБЕЦЬ



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1821 | Теги: Неоком, інтернет, Чернігівщина, Сергій Горобець | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar