реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 26 » Ніяк не можуть сказати «прощавай» Леніну
20:59
Ніяк не можуть сказати «прощавай» Леніну
Ніяк не можуть сказати «прощавай» Леніну У Чернігівській області, незважаючи на прийнятий навесні 2015 року закон про декомунізацію залишаються символи тоталітарного режиму, пам'ятники Леніну. Стоять вони в центрі трьох міст Чернігівщини: в Щорсі, Новгороді-Сіверському та Семенівці. В центральних містах районів, що межують з Росією.
У Семенівці вождя світового пролетаріату спочатку навіть скинули. Але почистили і знову встановили. Чому?

— Згідно з рішенням міської ради, — пояснив секретар Семенівської міської ради, тимчасово виконуючий обов'язки міського голови Семенівки (який наразі у відпустці) Віктор Короткий.

— У лютому 2014 року, коли в країні всюди зносили пам'ятники Леніну, до міської ради було звернення, дві заяви. Перша — від Семенівського районного комітету Комуністичної партії України про те, щоб розглянути на сесії питання про виділення земельної ділянки в міському парку Семенівки для перенесення пам'ятника Леніну. Друге — від депутатів міської ради, щоб провести позачергову сесію з питання виділення земельної ділянки.

Рішенням 31-ї сесії міської ради Семенівки від 24 лютого 2014 року надано дозвіл на демонтаж пам'ятника на площі і виділення ділянки для його перенесення та встановлення в міському парку відпочинку. Тоді ж була виділена ділянка — біля пам'ятника жертвам громадянської війни. В парку було вільне місце, де Ленін якраз помістився.

Прибрали пам'ятник з площі в лютому 2014 року, а вже в березні поставили в парку на території меморіалу. Ці два тижні Ленін пробув на підприємстві «Десна», де його реставрували на кошти депутата Верховної Ради від Комуністичної партії. Спочатку його планували тримати на території КП «Ревна», оскільки пам'ятник — комунальна власність. На той час вартість бронзового пам'ятника становила близько 40 з пишнім тисяч гривень (у 2014 році). Але був лист від членів Комуністичної партії Семенівки, які намагалися зберегти пам'ятник і просили дозволу його реставрувати. Міська рада дозволила.

Наразі питання про його знесення не стоїть.

— Хіба пам'ятник Леніну не є символом комунізму, що згідно з законом підлягає знесенню? Чи в Семенівці досі діє Комуністична партія?
— Комуністичної партії вже нема. Але був лист від мешканців міста з проханням створити на території міського парку меморіальний комплекс, в який включити всі пам'ятники і меморіали, що стоять на території Семенівського центрального міського парку. В кінці листа: «З повагою депутати міської ради та жителі міста Семенівка». І далі 21 підпис. І на позаминулій сесії було прийнято рішення, задовольнити це прохання про створення меморіального комплексу.

Звичайно, як символ комунізму, пам'ятник Леніну підлягає знесенню. Але цей пам'ятник зараз є частиною меморіальної композиції. І треба ще з'ясувати, чи він тепер символ комунізму, чи музейний експонат? На даний момент у міській раді це питання не піднімалось.

— Пам'ятник — власність міста, і стоїть він на його території. Тож у цьому випадку ми не можемо вказувати, тільки рекомендувати, — говорить голова Семенівської РДА Ярослав Діденко. — Але за термінами виконання закону ми слідкуємо. В кінці тижня будемо проводити комісію щодо виконання положень закону про декомунізацію(Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»). Після проведення комісії ми надамо рекомендації місцевим органам самоврядування щодо перейменування вулиць та подальшої долі пам'ятника Леніну.

Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №34 (1528)
Джерело: gorod.cn.ua




Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 961 | Теги: Ленін, декомунізація, Семенівка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar