реклама партнерів:
Головна » 2024 » Січень » 22 » Олешнянське гончарство Чернігівщини
20:18
Олешнянське гончарство Чернігівщини
Олешнянське гончарство Чернігівщини Зародження гончарства на Ріпкинщині сягає глибини століть, адже ця місцевість здавна славилася покладами якісної глини. Свого часу в Олешні з’явилася перша земська гончарня, де розміщувалися триповерховий горен, випалювальна сковорода, пристосування для відбілювання глини, розмелювання її на жорнах, підсушування готових виробів, стояли круги для виготовлення посуду, знаряддя для ліплення різноманітних фігур. Діяла школа-майстерня, де окрім підлітків і дорослих із Олешні та навколишніх сіл навчалися і стипендіати з інших міст. Уже пізніше запрацювала артіль.
Глиняний посуд олешнянських гончарів був поширений та цінувався не лише на Чернігівщині, а й в інших регіонах України, зокрема на Київщині, Полтавщині, а також у Білорусі. У 70–80-х роках минулого століття в Олешні діяв цех з виробництва гончарного посуду, виготовляли сувенірну продукцію.
Іван Бібік народився в Олешні і прожив тут увесь свій довгий вік. Іван Іванович – гончар у третьому поколінні. Традиції ремесла майстер успадкував від діда й батька. Форми кераміки Івана Бібіка глибоко народні, класичні. Велике досягнення у творчій долі митця – відродження стародавнього мистецтва виготовлення димленої кераміки, яка з давніх-давен побутувала на Чернігівщині. Його роботи є в багатьох музеях України, зокрема в Національному музеї народної архітектури та побуту, Чернігівському історичному й Чернігівському художньому музеях, Ріпкинському районному історико-краєзнавчому музеї.
З 1991 року Іван Бібік працював під опікою Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом якої став одним із найперших. Спілка допомогла майстрові спрямувати своє мистецтво у життєдайне русло традиційної народної творчості. Іван Іванович – заслужений майстер народної творчості УРСР, почесний громадянин Чернігівської області, ветеран Другої світової війни. Численні виставки в Україні й за кордоном зробили ім’я майстра та кераміку Чернігівщини відомими, що, беззаперечно, ввійде в історію українського національного мистецтва.
Гончарство розповсюджене переважно в Олешні. Ще десяток років тому тут налічувалося більше 15 майстрів, які постійно виготовляли гончарні вироби, а сьогодні це одиниці, і вони – переважно люди похилого віку. Загалом нині відомо про чотирьох майстрів із Олешні та двох – із області.
Відомий гончар Іван Бібік відійшов у вічність 27 лютого 2022 року, але носії ремесла, яких він навчив, і далі передають знання й техніку майбутнім поколінням.
Елемент «Олешнянське гончарство Чернігівщини» у 2018 році увійшов до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини, а у 2019-му – до Національного переліку елементів НКС.

Джерело: Обласний центр народної творчості



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1827 | Теги: Бібік Іван, гончарство, Олешня, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar