реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 6 » Пам’ятки Чернігова в родинних фотографіях
20:39
Пам’ятки Чернігова в родинних фотографіях
Пам’ятки Чернігова в родинних фотографіях Фотографія міцно увійшла в наше повсякдення. Зараз кожен з нас має достатньо технічних можливостей зафіксувати цікаві події свого життя та родини. Але так було не завжди. Ще в недалекому минулому фотографії були справжнім скарбом. Вони дбайливо зберігалися в родинних альбомах та нагадували про дитинство, роки навчання, відпочинок на природі, перебування в історичних місцях, на святах тощо. Доволі часто фотографувались і на фоні архітектурних пам’яток. І саме ці фотографії особливо цінні для працівників музейних установ. Адже з часом змінюється вигляд історичних споруд, а деякі з них вже назавжди втрачені…
Відтак, у вересні-листопаді минулого року за ініціативою Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» був організований загальноміський конкурс «Пам’ятки Чернігова в родинних фотографіях». До його проведення долучилися управління освіти Чернігівської міської ради, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка та Чернігівський національний технологічний університет. Мета конкурсу — популяризація пам’яток архітектури, поповнення фондових колекцій заповідника.
На поштову скриньку національного заповідника надійшло понад 100 фотографій різних років (1954-1988). Частина з них рідкісні, зокрема, зйомки фільму «Вій» у Єлецькому монастирі (1966), будівництво Головпоштампу (1959), розкопки на місці колишнього Будинку дворянських зібрань (1987), руїни П’ятницької церкви (березень 1960), старенький будинок на пр. О. Десняка (1954), фонтан «Жабки» (70-і роки ХХ ст.), Вал (1960). Ці фотографії знадобляться для дослідження історії міста Чернігова, його архітектурних пам’яток.
Переможці конкурсу «Пам’ятки Чернігова в родинних фотографіях» отримали заохочувальні призи та мали можливість безкоштовно відвідати музейні експозиції архітектурно-історичного заповідника.
Щиро дякуємо чернігівцям Володимиру Смоленцеву, Мстиславу Степанюку та Марині Стрижак за участь у конкурсі, їх фотографії будуть передані до фондових колекцій заповідника «Чернігів стародавній», використовуватимуться для підготовки рекламно-інформаційної продукції.

Джерело: «Чернігів стародавній».
На фото: зйомки фільму «Вій» у Єлецькому монастирі (1966), будівництво Головпоштампу (1959), руїни П’ятницької церкви (березень 1960), будинок на пр. О. Десняка (1954), Вал (1960).











Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2815 | Теги: родинні фотографії, старий Чернігів, культура | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar