реклама партнерів:
Головна » 2017 » Лютий » 11 » Перші результати аналізу якості газу на Чернігівщині
09:33
Перші результати аналізу якості газу на Чернігівщині
Перші результати аналізу якості газу на Чернігівщині Газотранспортні компанії Чернігівської області ініціювали проведення публічного аналізу якості природного газу, що надходить до споживачів Чернігівщини. В ході прес-туру журналісти мали нагоду ознайомитися з маршрутом проходження блакитного палива від магістрального газопроводу високого тиску до кінцевого споживача, перевірити систему на герметичність та переконатися, що змінити склад газу на етапі його транспортування неможливо.

До споживачів Чернігівської області природний газ транспортується магістральними газопроводами високого тиску ПАТ «Укртрансгаз». Згодом, він потрапляє до системи розподільних мереж «Чернігівгазу», де на спеціальних газорегуляторних пунктах (ГРП) тиск газу понижується до середнього та низького. На цьому етапі здійснювати будь-які технічні маніпуляції з паливом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною і втручання в її роботу може призвести до аварії або вибуху.

«Газ в мережах постійно знаходиться під тиском та рухається в одному напрямку. Будь-яке втручання в їх роботу може мати вибухонебезпечні наслідки. Якщо ж таке втручання відбувається в роботу ГРП, то спрацюють запобіжні клапани і обладнання автоматично відключиться. Внаслідок цього, цілий район міста або село може залишитися без газу», - розповів головний інженер «Чернігівгазу» Олександр Качкарда.

Для перевірки якості природного газу газові компанії провели позачерговий відбір проб в двох точках – на газорозподільній станції в м. Чернігові та у побутового споживача. Щоб порівняти сертифікати за результатами двох аналізів та здійснити незаангажовану перевірку, ПАТ «Чернігівгаз» залучило до експертизи незалежних фахівців з державної лабораторії «Укрметртестстандарт». Вони провели відбір газу з фотофіксацією пробовідбірників та ідентифікаційних пломб, і доставили ємкості на експертизу до лабораторії у Києві. Результати аналізу незалежні експерти обіцяють надати вже за декілька днів.

«Якість природного газу на території Чернігівської області постійно контролюється. Ми щотижнево перевіряємо його склад у спеціальних лабораторіях, які атестовані з урахуванням всіх нормативних документів. Щорічно лабораторії також проходять перевірку територіальними органами Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку», - додає начальник служби ГРС Чернігівського ЛВУМГ Олег Бут.

Перші результати аналізів, отримані від лабораторії Чернігівського ЛВУМГ засвідчили: властивості природного газу, що транспортується Чернігівщиною відповідають всім стандартам ГОСТу. Зокрема, теплота згорання, від якої залежить якість блакитного палива становить 8 237 ккал/м куб. Цей показник майже на 8% перевищує стандарт ГОСТу і є одним з найвищих в Україні.

В той же час, нарікання споживачів щодо якості газу найчастіше пов’язані зі зміною його кольору під час горіння. Фахівці газових компаній наголошують, що червоне забарвлення на язичках не свідчить про погану якість палива, а лише про його неповне згорання. В такому випадку потрібно передусім забезпечити достатню кількість кисню у приміщенні або викликати фахівців для прочистки газових пальників.

Розвіяти сумніви споживачів у якості газу допоможе розрахунок його споживання не за обсягом використаного ресурсу, а за кількістю виділеної ним теплової енергії, як це давно відбувається в Європі. Відповідні зміни на ринку вже плануються держрегулятором НКРЕКП. Зокрема, в оприлюдненій Постанові № 84 від 26.01.2017 р. «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії» передбачено, що разом з обсягом спожитого в кубометрах газу, в рахунках буде вказано розмір використаного ресурсу в енергетичних одиницях, тобто кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1166 | Теги: Чернігівгаз, природний газ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar