реклама партнерів:
Головна » 2021 » Червень » 6 » Пішов у засвіти борець за незалежність України у ХХ-му столітті Михайло Данилюк
08:17
Пішов у засвіти борець за незалежність України у ХХ-му столітті Михайло Данилюк
Пішов у засвіти борець за незалежність України у ХХ-му столітті Михайло Данилюк 4 червня 2021 року перестало битися серце Михайла Данилюка, борця за незалежність України в ХХ-му столітті, політв’язня часів комуністичного тоталітарного режиму, одного з організаторів й керівників Чернігівської крайової організації Народного Руху України.
Прощання з Михайлом Данилюком відбудеться в понеділок, 7 червня, від моргу на вул. Пирогова в Чернігові о 10.00, поховають його на кладовищі в Забарівці.

Михайло Дмитрович народився 21 грудня 1927 року в селі Монастирчани Богородчанського району Івано-Франківської області.
Здобув дві вищі освіти: вчителя в Станіславському учительському інституті в 1957 році та гірничого інженера в Ленінградському гірничому інституті в 1965 році.
До 1947 року працював учителем у сільській школі.
У червні 1947 року українського патріота було заарештовано органами КДБ за антирадянську діяльність і засуджено в жовтні 1947 року особливою нарадою м. Москви на 8 років позбавлення волі. Покарання відбував на крайній півночі і «Воркутлаг».
У 1992 році відновлена Українська держава його реабілітувала.
У 1954 році Михайла Данилюка звільнено із забороною проживання в Україні. Він був змушений працювати на вугільних шахтах Росії. Проте, з 1966 року зумів працевлаштуватися на шахтах західного Донбасу, де трудився на різних посадах – від помічника начальника дільниці до заступника головного інженера шахти.
Після виходу на пенсію у 1979 році переїхав на постійне місце проживання до Чернігова. Працював диспетчером-оператором котельні «Чернігівоблтеплокомуненерго».
Активно включився у національно-визвольну боротьбу з кінця 1980-х років. У 1989 році став членом Товариства української мови імені Тараса Шевченка, одним із засновників «Народного Руху України за перебудову» на Чернігівщині, з травня 1990 року – відповідальний секретар крайової організації Руху.
Був членом комісії з проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, членом обласної комісії по виборах до Верховної Ради України в 1990 році. Організатор і виконавець підняття в 1991 році синьо-жовтого прапора над будинком Чернігівської міської ради.
З ім’ям Михайла Данилюка, скромної людини, талановитого організатора та незламного патріота, пов’язана більшість подій визвольної боротьби та початкового етапу державотворення на Чернігівщині.
У незалежній Україні поважний вік не завадив йому брати активну участь у діяльності Чернігівського Руху, де він був беззмінним членом Ради обласної організації.
Був організатором і головою Чернігівського обласного відділення «Всеукраїнського об’єднання ветеранів», яке серед інших справ у 1997 році взяло участь у спорудженні першого монументального пам’ятника Героям Крут на місці подвигу — символічної могили-кургану. Це було продовженням його особистого внеску у відновленні національної пам’яті про героїв Української революції 1917-1921 років, адже саме в січні 1991 року Михайло Данилюк взяв участь у складі рухівської делегації у встановленні хреста на місці легендарного бою.
Його заслуги перед Україною відзначені орденом «За мужність» (2005 р.); довічною Президентською стипендією (2008 р.); медаллю «Захисник Вітчизни», почесними грамотами Чернігівської міської ради та Чернігівської обласної державної адміністрації, центрального правління Всеукраїнського Товариства «Просвіта» і НРУ; пам’ятним знаком «Гвардія революції».
Пішла з життя людина прекрасної душі, відкритого і доброго серця, патріот з великої літери, незламний борець за незалежність України у ХХ-му столітті.
У скорботі низько схиляємо голови, молимося за упокій душі Михайла Данилюка. Вічна і світла пам’ять йому.

Чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті
Чернігівська обласна організація Народного Руху України
Чернігівського обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка
Чернігівське обласне відділення «Всеукраїнського об’єднання ветеранів»
Чернігівська обласна Організація Українських Націоналістів






Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 5323 | Теги: Данилюк Михайло, Співчуття, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar