реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 12 » Подробиці публічного обговорення доцільності існування районних рад у Чернігові
11:17
Подробиці публічного обговорення доцільності існування районних рад у Чернігові
Подробиці публічного обговорення доцільності існування районних рад у Чернігові Дев’ятого серпня в приміщенні Чернігівської міської ради відбулося публічне обговорення доцільності неутворення районних у місті Чернігові рад з наступного (восьмого) скликання.

Оголошення про нього розповсюджувалося через змі, вхід був вільний для всіх, хто зацікавився.

У ході обговорення прозвучали подробиці щодо механізму і наслідків необрання в Чернігові районних рад на новий строк.

Як проінформував присутніх головуючий – заступник чернігівського міського голови Сергій Фесенко, - на наступній сесії Чернігівської міської ради, яке відбудеться в кінці серпня, депутати розглянуть питання про припинення обрання районних у місті Чернігові рад, починаючи з наступного скликання. При цьому передбачається, що соціальні служби обох районів - Управління праці та соціального захисту населення, районні служби у справах дітей, територіальні центри соціального обслуговування населення, а також відділи державного реєстру виборців - залишаться на своїх місцях, у тих же приміщеннях і з тим же обсягом функцій. Люди будуть приходити туди, куди вони й звикли, і обслуговуватися там як і раніше. Зміниться лише їх підпорядкування – вони будуть підпорядковані безпосередньо міській раді.

Дозвільні функції та обов’язки у сфері ЖКГ, які зараз делеговані районним у місті радам і виконуються їх структурними підрозділами, візьмуть на себе відповідні структурні підрозділи міської ради.

Обсяг цих повноважень вже не дуже великий – адже відтоді, коли рішенням міської ради вони делегувалися (2002, 2010 роки), суттєво змінилося законодавство і багато з цих функцій просто перестали існувати, - проінформував присутніх керівник юридичного відділу міської ради Роман Миколаєнко.

Система управління в містах, яка не передбачає існування ще й районних рад, зараз переважає по всій Україні. На сьогодні з її обласних центрів їх продовжують мати тільки Кропивницький, Полтава і Херсон. А у Дніпрі та Житомирі на даний час прийняли рішення вже не утворювати районних рад з наступного скликання. У містах з великою кількістю населення – Львів, Харків – утворюються районні державні адміністрації. А в невеликих їх функції виконують виконавчі органи міських рад, - повідомив він. – Утворювати районні ради або ні – виключні повноваження міських рад.

Керівники управлінь Чернігівської міської ради – архітектури та містобудування, житлово-комунального господарства та економічного розвитку міста – розповіли про обов’язки, які перейдуть до цих підрозділів у разі ліквідації апаратів районних рад. Зокрема, у сфері ЖКГ значну частину цих обов’язків вони і зараз виконують де-факто, - зазначив доповідач.

Начальник міського фінансового управління докладно зупинилася на питанні витрат на утримання районних рад. Загальний економічний ефект внаслідок ліквідації районних рад (скорочення апарату, вивільнення і здачі в оренду приміщень, неутримання і продажу транспортних засобів) становитиме від 18 до 21 млн грн.

Сергій Фесенко повідомив, що на думку чернігівського міського голови вивільнені таким чином кошти варто направити на важливі для міста речі. А саме, частину цих коштів, до 8 мільйонів будуть спрямовані для облаштування та ремонтів каналізації у приватному секторі. Ще 2 - на преміювання працівників управлінь соціального захисту, які продовжать працювати для обслуговування громадян. І решту може бути витрачено на нагальні потреби у сфері освіти та медицини.

Питання щодо працівників апаратів районних рад, посади яких підпадуть під скорочення, розглядатиметься щодо кожного працівника індивідуально. Кращі фахівці будуть працевлаштовані у виконавчому апараті чи структурних підрозділах міської ради відповідно до профілю діяльності.

Формат публічного обговорення передбачав запитання та виступи всіх бажаючих учасників. На всі запитання по суті обговорення були дані відповіді. Рішення ж щодо подальшої долі районних рад приймуть депутати на сесійному засіданні.

Джерело: пресслужба Чернігівської міської ради



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1268 | Теги: районні ради, Чернігів, публічне обговорення | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar