реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 27 » Презентовано книгу «Раїса Решетнюк: митець, просвітниця, суспільний діяч»
20:10
Презентовано книгу «Раїса Решетнюк: митець, просвітниця, суспільний діяч»
Презентовано книгу «Раїса Решетнюк: митець, просвітниця, суспільний діяч» Біографічну книгу спогадів про заслужену артистку України, багаторічну виконавицю Чернігівського обласного філармонійного центру Раїсу Іванівну Решетнюк 26 лютого 2019 року презентовано у літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського.

Автор книги і близький друг пані Раїси Олег Бадалов присвятив свій твір пам’яті артистці, яка залишила світ п’ять років тому. Як розповів письменник, в назві своїх спогадів - «Раїса Решетнюк: митець, просвітниця, суспільний діяч» - він сконцентрував, фактично, усі основні грані життєвих пріоритетів Раїси Іванівни. Адже вона була і прекрасною майстринею художнього слова, і народним обранцем в Чернігівській міській раді, активісткою чернігівської «Просвіти», засновницею та багаторічним керівником Чернігівського відділу «Союзу українок», правозахисницею і просто вірним другом та педагогом-наставницею. А ще, люди добре її пам’ятають як натхненницю і організаторку масових українських народних обрядових свят, чимало яких саме завдячуючи її старанням були відроджені і продовжують жити.

За своє насичене подіями життя Раїса Решетнюк пізнала як славу і визнання, так і нерозуміння від багатьох можновладців. Під різними надуманими приводами її неодноразово намагалися звільнити з роботи, або влаштовували перепони в реалізації багатьох суспільно-важливих проектів. Проте, незважаючи ні на що, пані Раїса продовжувала йти обраним нею шляхом – служити людям і Україні. І за свою подвижницьку діяльність ще за життя її було нагороджено званням заслуженої артистки України та відзначено преміями ім. Михайла Коцюбинського, Олекси Десняка та Софії Русової. До слова, саме значну частину своїх зусиль Раїса Решетнюк спрямовувала якраз на відродження імені та спадщини нашої видатної землячки, педагога і державного діяча доби Української Народної Республіки Софії Русової.

У презентації книги Олега Бадалова «Раїса Решетнюк: митець, просвітниця, суспільний діяч» взяли участь друзі та колеги артистки, а також учні чернігівських шкіл. Вони переглянули фото-слайди про життєвий шлях Раїси Решетнюк та прослухали записи на яких артистка читає вірші.

У мистецькій частині заходу виступила артистка розмовного жанру Чернігівського обласного філармонійного центру Олена Белеванцева, яка нині продовжує справу Раїси Решетнюк. Пані Олена є матір’ю старшого солдата 13-го батальйону ЗСУ Володимира Близнюка, який загинув 6 вересня 2014 р. в російсько-українській війні…

Довідково про автора книги

Олег Бадалов здобував освіту у Ніжинському державному педагогічному інститут імені Гоголя та в Харківському державному інституті мистецтв ім. Котляревського. Працював концертмейстером у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм, вів викладацьку роботу. У 2010-2013 р.р. проводив ґрунтовне дослідження стану хорової культури Чернігівщини, що публікувалося у наукових виданнях України, Російської Федерації, Республіки Білорусь. Має чимало монографій, присвячених вивченню життєвого і творчого шляху визначних представників музичного мистецтва та педагогіки.
У 2014 році О.Бадалов захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня «кандидат мистецтвознавства» у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтва. Того ж року Бадалову було присвоєно педагогічне звання «старший вчитель».

Джерело: прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 727 | Теги: просвітянка, книга, Раїса Решетнюк | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar