реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 30 » Садиба Кочубеїв, Тиниця
08:01
Садиба Кочубеїв, Тиниця
Садиба Кочубеїв, Тиниця Тиницька садиба з парком, яка належала Галаганам, у 1817 році перейшла до Кочубеїв, з якими вони перебували у родинних зв'язках. З того часу за маєтком закріпилася назва – садиба Кочубеїв.

Історія Тиницького маєтку
Сам будинок був побудований ще у 18 столітті і вважався рідкісним зразком садибної споруди на Чернігівщині. Перебудували садибу вже у 19 столітті, надавши будівлі рис класицизму, а зміни у 20 столітті додали ще й риси модерну. Ще у парку знаходяться дві будівлі – скарбниця Кочубея 19 століття та господарський будинок, який звели перед Першою світовою війною.
Поряд стоїть невелика будівля, у якій господарі зберігали одяг, книги та зброю. За переказами, тут також зберігалася закривавлена сорочка предка – Василя Кочубея, який написав донос на Івана Мазепу російському імператорові Петру І, за що поплатився власним життям.
Останньою власницею садиби стала графиня Кочубей Марія Іванівна з двома синами. Жовтнева революція змусила їх переїхати до Києва.
У 1921 році у будинку відкрили сільськогосподарську школу, а у 1979 – ПТУ. Зараз садиба Кочубеїв у Тиниці занедбана та потребує капітального ремонту.

Як дістатись до будинку Кочубея
Тиниця знаходиться за 8 кілометрів від Бахмача. Тут розташовується найближча залізнична станція.
Садиба Кочубеїв знаходиться у старовинному парку на північній околиці села.

Джерело: ua.igotoworld.com



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1484 | Теги: історія, садиба Кочубеїв, Тиниця | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar