реклама партнерів:
Головна » 2018 » Жовтень » 25 » Ще одна загадкова напівзабута пам'ятка Чернігова...
13:31
Ще одна загадкова напівзабута пам'ятка Чернігова...
Ще одна загадкова напівзабута пам'ятка Чернігова... "У 1982 р. на території приватних садиб по вул. Сіверянська, 16-18/2. Г.О. Кузнецов відкрив рештки зруйнованого храму. Пам'ятку досліджували Л.М. Большаков та В.П. Коваленко у 1983–1984 рр. Як з'ясувалось, колись це була невелика (завдовжки 17,5 м; завширшки 9,9 м) трьохапсидна чотиристовпна церква. Від неї до сьогодення дійшли лише окремі ділянки фундаментів, нижініх рядів мурування стін та мостіння підлоги з керамічних різнокольорових плиток. За результатами розкопок було з'ясовано, що храм збудували наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ ст.", - пише на сторінці facebook кандидат історичних наук Олена Черненко.

"Через неуважне прочитання "Опису Чернігівської Єпархії" науковці спочатку вирішили, що церква по вул. Сіверянській - собор Сіверянського монастиря. Насправді в "Описі" йдеться про монастир у Новгороді-Сіверському, Сіверянський монастир у Чернігові ніколи не існував.
Про справжню історію відкритого у 80-х рр. ХХ ст. храму донині нічого не відомо. Його розташування поза межами давньої міської фортифікації дійсно дозволяє припустити зв'язок із заміським монастирем, однак це могла бути і церква у заміській князівській резиденції . Час руйнування споруди також не визначений. Зараз її рештки знаходяться під городами та садом приватних садиб на глибині 0,2–0,5 м від сучасної поверхні", - йдеться у повідомленні дослідниці.
Як виглядає це місце - на фото...









Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 701 | Теги: Чернігів, Олена Черненко, храм, археологія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar