реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 12 » Стан посівів викликає занепокоєння через складні погодні умови
19:03
Стан посівів викликає занепокоєння через складні погодні умови
Стан посівів викликає занепокоєння через складні погодні умови Різкий перепад температур, відсутність снігового покриву – величезний стрес для озимих культур. Не менш негативно вплинула на рослини і посуха, яка почалася з середини липня і спричинила розтягування періоду посівної. Як результат – в південних районах області місцями настільки низька зволоженість грунтів, що зерно не проростало. Як сильно вплинуть складні погодні умови на врожайність, Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія дізнавалася в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.
Цього року озимих посіяно на площі понад двісті двадцять п’ять тисяч гектарів, що на двадцять тисяч більше, ніж минулого. При цьому значно зросла кількість саме пшениці, а жита, навпаки, зменшилась. Це пов’язано з нерентабельністю останнього – вже понад два роки культура не затребувана на зерновому ринку.
Та стан посівів викликає занепокоєння. Аграрії відзначають: такої посушливої осені, як цьогоріч, не було вже кілька десятків років. «Посуха почалася з середини липня, нетипова погода спричинила розтягування періоду посівної, хто сіяв за рекомендаціями науковими, хто чекав опадів. Тому розтягнулися дещо в часі» — каже директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко.
У грунті недостатньо продуктивної вологи, відзначають фахівці обласного центру з гідрометеорології. Тож в доброму стані знаходиться лише 22% посівів, в задовільному – 54, а решта – в слабкому й зрідженому.
Олександр Савченко: «Буквально ті днів 10, що була плюсова температура, навіть в деяких районах вегетація відновилась, дещо покращили ситуацію дощі і відтавання снігового покриву, але сильно воно не відобразилось на покращенні. Крім того, стресова температура дуже сильно вплинула, зокрема різкий перепад з плюса до мінус десять».
А це – удар по озимині. Така ситуація може негативно вплинути на рівень врожаю, кажуть аграрії. Як і підвищення цін на пально-мастильні матеріали – через це добрив було внесено менше запланованої кількості. Окрім зернових, посіяно майже 24 тисячі гектарів ріпаку. Культура ця дуже примхлива й вибаглива до температурного режиму.
Олександр Савченко: «На сьогоднішній день уже є дані, що 4 тис га повністю загинуло, решта під великим питанням. Фаза розвитку була недостатня, є великий ризик, що всі ці площі будуть пересіяні на весні».
Та у департаменті агропромислового розвитку запевняють, що хвилюватися за продовольчу безпеку не варто. Хоч погодні умови і не дуже сприятливі, область зможе забезпечити себе необхідним.



Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 1187 | Теги: Чернігівщина, посіви, ріпак, озимина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar