реклама партнерів:
Головна » 2023 » Лютий » 5 » Старий Чернігів: чи збережемо унікальну пам’ятку на вул. Коцюбинського, 39
17:38
Старий Чернігів: чи збережемо унікальну пам’ятку на вул. Коцюбинського, 39
Старий Чернігів: чи збережемо унікальну пам’ятку на вул. Коцюбинського, 39 У Чернігові збереглася унікальна пам’ятка, споруджена на початку ХХ століття, у стилі віденської сецесії. На думку істориків одним з перших власників цього маєтку, оздобленого дерев’яним різьбленням, був Михайло Молявко.
Під час обстрілів російських окупантів будиночок зазнав значних руйнувань. Від вибухів, зокрема, пошкоджена металева покрівля пам’ятки, стіни, майже всі вікна, деформовані двері, під загрозою обвалів стеля приміщень, система опалення розгерметизована, системи водопостачання та водовідведення в непридатному стані.
11 квітня 2022 року комісія у складі представників КП «Чернігівоблагроліс» обстежила будівлю, яка перебуває на балансі цього підприємства. Висновок: необхідно здійснити повний капітальний ремонт пам’ятки. Будівля у непридатному для експлуатації стані, а відтак унеможливлює безпечно виконувати роботи персоналом підприємства згідно Закону України «Про охорону праці».
Відтоді будиночок покинутий напризволяще. Хоча, він є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення (згідно рішення облвиконкому від 19.02.1985 № 75), охоронний номер 17-Чг. Тож, перебуває під охороною держави. Але, очевидно, доведеться чернігівській громаді — поціновувачам старовини — долучатися до відновлення пам’ятки.

Сергій Черняков, Громадська ініціатива «Збережи старий Чернігів».











Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2315 | Теги: руйнування, пам'ятка, Чернігів, війна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar