реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 3 » Старий Чернігів: вулиця Коцюбинського (Сіверянська)
14:06
Старий Чернігів: вулиця Коцюбинського (Сіверянська)
Старий Чернігів: вулиця Коцюбинського (Сіверянська) Весна потихеньку вступає у свої права, а ми продовжуємо повертати з небуття маленькі уламочки міської історії.

Старенький особняк — червінчик, накрита мережаним підзорником скринька — вмостився посеред ряду чинно виступаючих сусідів на старовинній Сіверянській вулиці.

Ліворуч — будинки колезького асесора Платона Яснопольського та міщанина Соленика, праворуч — оселя титулярного радника Лося, а ще трохи далі, правіше, поблажливо спостерігає за вулицею усіма вісьмома вікнами справжній богатир — величезний будинок Ганни Драчової... І, звісно, як диригент перед цим солідним архітектурним оркестром, з протилежного боку вулиці гордо здіймається дзвіниця храму Казанської Ікони Божої Матері. Десь неподалік мріє під ялинкою Михайло Коцюбинський...

Такою була буденщина вулиці Коцюбинського більш як століття тому.

Варвара Федорівна Фолте, чий будиночок і є героєм допису, була особою шанованою, дружиною священника. Потрапило подружжя до Чернігова найвірогідніше з Бессарабії, адже прізвище Фолте частенько зустрічається в церковних книгах того краю, і саме серед священництва. Хоча жінці належав не лише цей дім, але й двійко будинків на Хлібопекарській, час пощадив не все.

Та й серед сусідів будиночка не все гаразд: старенький дім Платона Яснопольського вірою і правдою слугував Товариству охорони пам'яток історії та культури, й коли в його двері постукала біда, краєзнавці кинулися рятувати мережаного діда...

Але, чиєсь бажання виявилося вагомішим — тепер сусідить Фолте з новобудовою. Мабуть, що часто йому сниться стара Сіверянська.

А може, боїться прокинутися. Від стуку вже в свої двері...

Джерело: Цікавий Чернігів



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 595 | Теги: вулиця Коцюбинського, старий Чернігів, старі будинки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar