реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 16 » Свято-Воскресенська церква у Чернігові
15:25
Свято-Воскресенська церква у Чернігові
Свято-Воскресенська церква у Чернігові У центрі Чернігова, на стародавньому Предградді (неподалік від центрального ринку), розташована пам’ятка архітектури — невеличка мурована Свято-Воскресенська церква із дзвіницею.
Але, спочатку Воскресенська церква «…каменная большая, трехпрестольная» знаходилась на Валу, між «Михайловскою церковью и Казенною Палатою, у самого двора Енков», — пише відомий дослідник чернігівських старожитностей Опанас Шафонський. Вона була споруджена на кошти генерального обозного Василя Дуніна-Борковського в 1682 році. Про будівництво ним Воскресенської церкви йдеться і в епітафії на надгробку генерального обозного:
«... Его тщаніем дело и храм Воскресенскій
Каменный, его память храм Благовещенский,
Их же создав, оукраси иконами зело...».


У другій половині ХVІІІ ст. храм починає руйнуватись. Відтак, у 1772 році «для красоты площади» його вирішили розібрати. Нова Воскресенська церква, однопрестольна, кам’яна, була споруджена в 1772—75 роках за містом на П’ятницькому полі, на міському кладовищі, «с прибавлением Нового материала, старанием большею частью и иждивением умершего Черниговского Бургомістра Михайла Енки да в помощь давшия деньги умершего Бунчукового товарища Андрея Васильовича Дунина-Борковского жены Екатерины, а к тому и от доброхотных разных сторонников и городских жителей подаяний, создана». Із старого храму був використаний іконостас і «вся утвар церковная».
Нині Воскресенська церква однобанна, квадратна за планом. До центрального об’єму з чотирьох боків прилягають прямокутні притвори, а зі сходу — вівтар із гранчастою дерев’яною апсидою. Фасади четверика завершено трикутними фронтонами. Церква споруджена у стилі пізнього бароко, але з дуже помітним впливом класицизму. За формами та оздобленням пам’ятка нагадує споруди українського архітектора Івана Григоровича Григоровича-Барського.
За свою історію Воскресенська церква не зазнала суттєвих перебудов. З усіх діючих під час Другої світової війни храмів у Чернігові до 70-х рр. ХХ ст. вона залишалася єдиною, де проводилися богослужіння. До речі, у ті часи невеличка церква була в Чернігові кафедральним храмом.
На цвинтарі Свято-Воскресенської церкви збереглося багато поховань. Зокрема, тут знайшов свій спочинок Опанас Филимонович Шафонський (1740—1811 рр.) — український лікар, відомий історик, громадський діяч, один з засновників епідеміології та санітарії в Російській імперії (народився на Чернігівщині в містечку Сосниця, був вихованцем Чернігівського колегіуму, склав цінну довідкову працю «Черниговского намесничества топографическое описание»).
Збереглася біля церкви і могила Петра Михайловича Добровольського (1871—1910), видатного громадського діяча, керуючого справами Чернігівської вченої архівної комісії, автора багатьох робіт з історії нашого міста.
Велична Воскресенська церква є цікавою архітектурною спорудою нашого старовинного міста і приховує ще чимало таємниць.

Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2922 | Теги: історія, Чернгів, Свято-Воскресенська церква | Рейтинг: 4.0/3
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar