реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 12 » У чернігівців попереду нелегкий вибір
17:06
У чернігівців попереду нелегкий вибір
У чернігівців попереду нелегкий вибір 25 жовтня чернігівці вшосте обиратимуть міського голову. Хоча висока вірогідність, що знадобиться другий тур, адже для перемоги в першому необхідно набрати 50% + 1 голос, що, аналізуючи склад учасників перегонів, а їх 16, зробити буде важко.
Цього разу за крісло мера на Магістратській, 7 змагаються, як ніколи, сильні супротивники. Серед них два чинні нардепи та один колишній. Уперше після 1998 року рукавичку чинному меру кинув його перший заступник. Серед числа претендентів — найбільш рейтингові учасники липневих довиборів народного депутата України у 205-му виборчому окрузі.
Але вже сьогодні зрозуміло, що реальних претендентів двоє — міський голова Олександр Соколов і нардеп від 206-го виборчого округу Владислав Атрошенко. Про їхні справи та програми багато сказано й написано, ще більше вони розповіли самі на зустрічах із виборцями. Слід лише нагадати, що Олександр Соколов керує містом найбільше серед усіх мерів в історії — фактично від листопада 2001 року, із семимісячною перервою у 2006 році. Владислав Атрошенко тричі обирався нардепом (уперше в 2002 році), причому в мажоритарному окрузі, а в лютому-грудні 2005 року був губернатором області. Він же — успішний бізнесмен.
У другій групі претендентів несподівано з’явився народний депутат 51-річний Олег Купрієнко. Він обирався за списком Радикальної партії Ляшка, а до цього очолював раду адвокатів області. Був, навіть двічі, довіреною особою О. Соколова на виборах. Поява Купрієнка виявилася дещо несподіваною, адже місцеві політологи прогнозували, що від цієї політсили буде балотуватися Дмитро Блауш.
До цієї ж групи належить і Роман Семешко, який іде від УКРОПу. До липневих виборів пана Романа ніхто не знав, а тепер він очолює обласну організацію партії, був довіреною особою Геннадія Корбана, який нині бореться за крісло мера Києва. Роман Семешко працює виконавчим директором Спілки об’єднань громадян «АРМА-Україна», а раніше керував представництвом Державного департаменту інтелектуальної власності в Чернігівській і Сумській областях. Його бажання спробувати сили зрозуміле, як і плани УКРОПу закріпитися на Чернігівщині. До речі, поява Семешка теж несподівана, бо експерти прогнозували участь у виборах від УКРОПу Миколи Звєрєва. Але він не з’явився у списку претендентів, хоча ще в 1998 році лише лічені голоси програв Віталію Косих.
Щодо Миколи Миколайовича Миргородського, то в експертів є певний скептицизм. Так, опитування соціологічного центру SOCIS у вересні відвело Миргородському 6-те місце із 4,1% голосів. Але наразі тут не врахований бренд «Батьківщини», яка традиційно має на Чернігівщині й зокрема в обласному центрі свій, усталений роками електорат. А в Миргородського, окрім бренду, є життєвий досвід, а також досвід роботи на посаді першого заступника Соколова. І підтримка Валерія Дубіля.
До третьої групи належать Ігор Андрійченко від ДемАльянсу, представник Самопомочі зі Львова Володимир Зуб та свободівець, екс-нардеп Андрій Міщенко. Їх об’єднує непоганий рейтинг на попередніх виборах. Але тоді виборці підтримували політичну лінію тих сил, які вони представляли, а Андрійченко мав ще й велику підтримку серед молоді. Проте вибори міського голови — це інша історія, ніж вибори нардепа. Тому досягнутий на минулих виборах результат не має шансів для суттєвого зростання, і його не вистачить для перемоги.
Маловідомі чернігівцям лідер Чернігівської студентської республіки Андрій Гедрович, представниця Опозиційного блоку Світлана Живенко, аграрій Денис Лисов, самовисуванці Наталія Алісєєнко, Іван Аніканов, Сергій Куценко та Олександр Апанасенко. А Роман Давлеткужин від «Нової держави», навпаки, знайомий добре, бо раніше двічі балотувався від НПУ. Реальних шансів у вище­згаданих кандидатів не проглядається, однак хто може знати напевно?

Михайло БІЛЕНЬКИЙ, Чернігівські відомості



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1269 | Теги: місцеві вибори 2015, вибори, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar