реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 20 » У Чернігові на обліку 453 пам’ятки культурної спадщини
13:43
У Чернігові на обліку 453 пам’ятки культурної спадщини
У Чернігові на обліку 453 пам’ятки культурної спадщини Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 19 жовтня схвалив Міську цільову програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2016-2021 роки.
Міська цільова програма з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2016-2021 роки розроблена управлінням культури міської ради з метою розвитку і збереження історико-культурного середовища Чернігова та раціонального використання нерухомих об’єктів культурної спадщини міста.

Про основні положення Програми інформував на засіданні виконкому начальник управління культури Юрій Ткач. Програма має на меті проведення паспортизації пам’яток та об’єктів культурної спадщини і включення об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На думку доповідача, це сприятиме раціональному використанню пам’яток та об’єктів культурної спадщини, а також, покращенню туристичної привабливості міста через його історико-культурну спадщину.

Ю. Ткач повідомив, що у Чернігові до нашого часу збереглося до 50-ти пам’яток архітектури ХІ-ХІХ ст., до 200 меморіальних пам’яток і пам’ятних місць, пов’язаних з перебуванням видатних осіб.

У міста знаходиться третина Східноєвропейських пам’яток архітектури до монгольського періоду. Тому, ще в 1946 році його було віднесено до трьох історичних міст України після Києва та Львова.

Станом на 1 липня поточного року у м. Чернігові на обліку знаходиться 453 пам’ятки:
- пам’яток археології – 272, з них 233 – національного значення;
- пам’яток історії – 96, з них 3 – національного значення;
- пам’яток архітектури – 67, з них 28 – національного значення;
- пам’яток монументального мистецтва – 17;
- пам’яток садово-паркового мистецтва – 1.

Крім того, на обліку знаходиться 32 щойно виявлені пам’ятки археології, 42 щойно виявлені пам’ятки історії і 3 щойно виявлені пам’ятки монументального мистецтва.

Серед загальної кількості пам’яток археології 14 входять до складу комплексів (ансамблів), 243 – до складу заповідників, 25 розташовано окремо.

Кількість комплексів (ансамблів) пам’яток сягає п’яти одиниць. Загальна кількість пам’яток археології, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України становить 240 одиниць.

Що стосується пам’яток історії, то до складу комплексів (ансамблів) входять 147 об’єктів, 15 - до складу заповідників, 96 розташовано окремо. Кількість комплексів (ансамблів) пам’яток – 6. Загальна кількість пам’яток історії, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України становить 96 об’єктів.

Фінансове забезпечення заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься в межах видатків, передбачених у міському бюджеті на відповідний бюджетний рік і за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

На думку начальника управління культури, реалізація Програми значно сприятиме позитивному й динамічному розвитку й збереженню історико-культурного середовища Чернігова та залученню широких верств місцевого населення до процесів управління й контролю в галузі охорони культурної спадщини.

Міський голова Олександр Соколов рекомендував управлінню культури більш чітко визначити повноваження органів місцевого самоврядування у цій галузі та компетенції державних органів влади.

Виконавчий комітет міської ради доручив управлінню культури внести Міську цільову програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2016-2021 роки на розгляд міської ради.

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1027 | Теги: архітектура, Чернігів, культура | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar