реклама партнерів:
Головна » 2020 » Вересень » 26 » У Чернігові під час презентації книги Євгена Зінича «Волонтерські щоденники» викрито один із міфів про «зраду» і «змову»
20:35
У Чернігові під час презентації книги Євгена Зінича «Волонтерські щоденники» викрито один із міфів про «зраду» і «змову»
У Чернігові під час презентації книги Євгена Зінича «Волонтерські щоденники» викрито один із міфів про «зраду» і «змову» 25 вересня, вперше в Україні, в Чернігівському обласному молодіжному центрі презентували книгу Євгена Зінича з м. Ічня Чернігівської області «Волонтерські щоденники».
Організатори заходу: Український інститут національної пам’яті та Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації.
Однією з особливостей презентації була участь у ній деяких героїв цієї книги, і серед них легендарної ІРИНИ — корінної українки з Мар’їнки, що під Донецьком. За домовленістю вона впродовж всього перебування серед присутніх НЕ знімала захисної маски і НЕ виступала. Чому? За її словами, про все, що вона бажала сказати, вже написано у книзі. Проте, певні міри безпеки щодо неї були вимушені, адже російські окупанти за її «голову» ще з 2015 року обіцяють 20 тисяч доларів (сама вона ображається, а чому не 20 тисяч євро?!). Це висока оцінка українському патріоту від ворога за її діяльність як волонтерки, розвідниці, військовослужбовця Збройних Сил України.
«Ця книга особлива. У ній Євген щиро розповідає про волонтерство під час російсько-української війни, як воно було насправді, про Захисників України. Чудове, неймовірно інформативне видання з величезною кількістю світлин є цінним джерелом пізнання не тільки власне цієї війни, але, і це найголовніше, тих, хто захищає нашу країну», — наголосив Сергій ГОРОБЕЦЬ, співробітник Українського інституту національної пам’яті.
«Важко словами пояснити, чому я зайнявся волонтерством. Це рішення з того часу, коли ситуація в країні, армії була критична. Воно прийшло само собою, так я себе відчуваю у моїй країні, так я розумію свої обов’язки перед нею і всіма нашими людьми. Так я вихований. Так відчувають себе і всі мої соратники, побратими», — поділився автор власними міркуваннями про важливу, але неймовірну важку і дуже ризиковану благодійну діяльність на благо Батьківщини.
«У перші роки для нас було надважливо військовим на фронт передавати продукти харчування, речі, обладнання, матеріали. Державне постачання в Збройних Силах покращилося. Тепер, продовжуючи цю справу, ми на перше місце ставимо допомогу в інформаційній війні, забезпеченні духовної, ідеологічної та культурно-просвітницької роботи. Це й організація концертів, де звучить українська пісня, привозимо українські книги тощо. Ми всі зрозуміли, що ця війна — війна за душу людини, за інформаційний простір й переконання. Російський агресор знав це завжди, а ми вчимося», — підкреслив Євген ЗІНИЧ.
«Насамперед, дуже важливо, що ця цікава, неймовірно важлива та актуальна книга волонтера про сучасну російсько-українську війну видана Міністерством культури та інформаційної політики України за кошти державного бюджету. Ви розумієте значення такої події. Структура книги: передмова Юрія Косенка, голови правління ГО «Українська ініціатива, який допоміг разом із іншими соратниками її підготувати та видати; пролог, 25 розповідей та епілог. Після прочитання ловиш себе на думці, що це щось знайоме, рідне, що таке вже відбувалося в історії. І згадується, що у 1941 році старшина Армії УНР Євген Маланюк написав про Захисників України часів революції 1917-1921 років, що народжується новий Українець: «Саме від Крут – не тільки психологічно, а й хронологічно – починається в нашім житті тип новітнього українця, тип, що намагається надавати проявам українськості ціни справжнього, вже національного стилю». Отже, на нашу думку, з 2013-2014 років, тобто від Революції Гідності та початку російської агресії, ми свідки та учасники народження нового Українця — державника, господаря, який бере на себе відповідальність за долю України», — поділився своїми міркуваннями Сергій БУТКО, співробітник Українського інституту національної пам’яті.
«У книзі є і справжня сенсація — викриття міфу щодо обставин втечі в 2014 році Гіркіна та його банди російських найманців та колабораціоністів із Слов’янська до Донецька. Виявляється, що вони під час своєї втечі прикривалися цивільним населенням. Це майже невідома для українського суспільства інформація, яка спростовує міф про «зраду» і «змову», — заявив С. БУТКО.
Сам герой книги, учасник російсько-української війни, боєць 41-го батальйону територіальної оборони Чернігівської області, волонтер, активіст Станіслав ПРОЩЕНКО розповів учасникам:
«Поміж БТРами, зенітками, вантажівками з найманцями, у автобусах везли дітей із дитбудинків, були жителі Слов’янська, яких ввели в оману і лякали розправою «карателів». Багатьох людей змусили на власному транспорті ставати у колону і рухатись разом із армадою. Жінок та дітей російські найманці використали як живий щит. Чи міг хоч один із командирів, яким надходила подібна інформація (хай і не перевірена), підставити під вогонь цивільне населення? Ось так, у кращих традиціях цинізму, використовуючи мирне населення як живий щит, терористи тікали в Донецьк».
Учасники презентації, про яких було написано в «Волонтерських щоденниках», полковник запасу Михайло ПРОКОПІВ, учасник бойових дій проти російського агресора, який командував 1-им механізованим батальйоном «Нічні Тіні» 14-тої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, громадський діяч; Олег КУРИЛЕНКО, який воював за Україну в 1-ій окремій танковій Сіверській бригаді, волонтер, громадський діяч; подякували автору за правдиву та актуальну книгу, поділилися спогадами про пережите, наголосили на важливості не тільки збройної оборони країни, а також захисту та розвитку української мови, культури, інформаційного простору.
До них приєдналися, згадуючи з вдячністю волонтерів, учасники бойових дій в російсько-українській війні — Володимир МИРОНЕНКО, голова обласної Координаційної ради ветеранів АТО/ООС при Чернігівській обласній державній адміністрації, член громадської організації «Спілка ветеранів АТО «Добробат «Чернігів», та Юрій ПОТІЙКО, начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України.

Анастасія ГОРШКОВА, модератор та представник Чернігівського обласного молодіжного центру, під час завершення заходу оголосила, що у Чернігові зацікавлений читач зможе прочитати «Волонтерські щоденники» Євгена ЗІНИЧА в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка та Чернігівській центральній міській бібліотеці імені М.М. Коцюбинського.

Олександр МАЙШЕВ,
член Національної спілки журналістів України


















Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1655 | Теги: книга, волонтери, Євген Зінич, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar