реклама партнерів:
Головна » 2022 » Січень » 15 » У Чернігові презентували комікс, присвячений обороні Замостя
19:53
У Чернігові презентували комікс, присвячений обороні Замостя
У Чернігові презентували комікс, присвячений обороні Замостя У Чернігові під час презентації першого мальопису Українського інституту національної пам’яті «Оборона Замостя. Легенда про лопату», автори розповіли про бої, в яких українські вояки розбили «червону» кінноту Будьонного.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу

«Мабуть, це символічно, що на Новий рік за старим календарем співробітники Українського інституту національної пам’яті представляють мальопис або комікс «Оборона Замостя. Легенда про Лопату» про одну з блискучих перемог українських військ у 1920 році. Думаю, якщо ми відкриваємо рік перемогою, то переможним має бути весь новий рік», - зауважив на презентації в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Короленка представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

За його словами, мальопис розповідає про оборонні бої за Замостя (Республіка Польща) в ході радянсько-польської війни 1920 року, коли українські та польські союзні війська розгромили більшовицьку Першу кінну армію Будьонного.

Нове для УІНП видання презентували його автори - художник Володимир Поліщук та сценарист і популяризатор коміксів Ігор Кромф.

Зі слів Кромфа, формат видання - незвичний для УІНП, але є досить популярним у західному світі. В Україні комікси теж можуть стати частиною культури і полегшити школярам вивчення історії, вважає він.

Поліщук додав, що мальопис був створений до 100-річчя Української революції 1917-1921 років і допомагає розкрити інформацію про події, які довго замовчувались, але мали велике значення для створення Української держави.

«Це героїка не крізь сльози, а та, якою можна пишатися», - зауважив художник.

Зі слів авторів видання, мальопис став першим у майбутній серії коміксів від УІНП «Слава Героям», які охоплять низку героїчних сторінок української історії XX століття. До 2023 року молоді люди планують завершити роботу ще над двома подібними випусками. Вони будуть присвячені Кримському походу полковника Петра Болбочана проти більшовиків (1918 р.) та діяльності гетьманської варти Павла Скоропадського по боротьбі з бандитизмом в Одесі. Усі три випуски об'єднає один головний герой - український вояк Гнат Лопата.

https://www.youtube.com/watch?v=olkJLMMI5qA&t=4s



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 2761 | Теги: Замостя, УІНП, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar