реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 19 » У Чернігові відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви
19:15
У Чернігові відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви
У Чернігові відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви 18 жовтня Віце-прем'єр-міністр України – Міністр культури України В’ячеслав Кириленко взяв участь у святкових заходах з нагоди 300-ліття Катерининської церкви м. Чернігів. Святкові заходи відбулися за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія. Серед почесних гостей духовенства були Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, керуючий справами Київської Патріархії, єпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

У ранковій Божественні літургії та інших урочистих заходах з нагоди 300-ліття Катерининської церкви також взяли участь голова чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, міський голова Олександр Соколов, народні депутати України, козацька громада, представники добровольчого і волонтерського рухів, органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування області, учасники АТО та їх родини.

Після закінчення служби відбулося погашення спеціальної марки та презентація ювілейного конверту із зображенням архітектурної візитівки м. Чернігова, визначної пам’ятки Українського бароко, духовного символу козацької звитяги, кафедрального храму Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату - церкви Святої великомучениці Катерини.

У рамках святкових заходів відбулося покладання квітів біля пам’ятної дошки загиблих в АТО воїнів та Героїв Небесної Сотні. На честь 300-річчя Катерининської церкви волонтери Жіночої сотні та інших організацій отримали нагороди від Чернігівської єпархії.

Святкові заходи продовжилися урочистими зборами в залі обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, в холі якого була розгорнута фотовиставка та представлені експонати від Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Державного архіву Чернігівської області та Чернігівського обласного художнього музею ім.Г.П.Галагана.

«Цей день – є великий день не тільки для Чернігова, а для всієї України. Катерининський храм не просто пам’ятка, а це храм козацький, храм військовий, храм український. Це одна з візитівок не тільки Чернігова, але і одна з візитівок України. Ми на своїй землі, ми маємо свою Церкву, ми просто хочемо жити і молитися в своїй Церкві і своїй країні. І тому немає жодного шансу у наших ворогів,» - зазначив під час свого виступу Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури України В’ячеслав Кириленко.

Він також повідомив, що вперше за багато років Урядом були виділені кошти для здійснення реставраційних робіт храму.

Під час урочистостей голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч вручив орден «За мужність» ІІІ ступеню (посмертно) батькам Олега Бикова за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, а також інші нагороди.
Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх зі словами, що війна на сході спонукає до скорішого об’єднання у єдину Помісну Церкву, бо люди бачать яка саме церква стоїть на позиціях України і її захисту.

Також Святійший Владика вручив церковні медалі «За жертовність і любов до України» воїнам з Чернігівщини та відзначив активних волонтерів і громадських діячів.

Концертну частину свята продовжили симфонічний оркестр Чернігівського музичного училища імені Л.Ревуцького, духовий оркестр Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України, народні аматорські колективи «Сіверяни» , хор «Сяйво» , «Сіверські клейноди», а також Народний артист України Василь Нечепа, заслужена артистка України Марина Гончаренко, соліст Національної опери України Ігор Євдокименко та інші.

Різні мистецькі заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви відбулися на території біля Катерининської церкви. Зранку вже почала діяти виставка-продаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва "Містечко майстрів", а поруч розташувалася тематична виставка дитячих малюнків.

За інформацією Мінкультури.





Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 952 | Теги: освячення, Катерининська церква, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar