реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 8 » У Прилуках вуличний фестиваль «Подвір’я» розпочався «Апокаліпсисом»
21:33
У Прилуках вуличний фестиваль «Подвір’я» розпочався «Апокаліпсисом»
У Прилуках вуличний фестиваль «Подвір’я» розпочався «Апокаліпсисом» Після річної перерви до Прилук повернувся вуличний молодіжний фестиваль «Подвір’я». Та якщо раніше він проводився біля агротехнічного коледжу, то в 2015-му перемістився до міського Будинку культури. А якщо бути точнішим – до літнього майданчика, відомого серед городян як «Клітка».
– Ми вдихаємо нове життя у «Клітку», перетворюючи її на простір творчої свободи, – окреслив концепцію «Подвір’я-2015» директор МБК, голова громадської організації «Art-Тема» Артем Аніщенко.

Дійсно, свободи вираження молодих талантів 4 жовтня, коли проходив фестиваль, не бракувало. Стартувало «Подвір’я» у покинутих приміщеннях колишнього ефіроолійного комбінату, де на глядацький суд було представлено театральний перфоманс «Прилуки. Апокаліпсис».

…Городяни в образах засуджених до страти прикуті до стовпів напівзруйнованої будівлі, що символізує їхню долю, ланцюгами проблем, життєвих негараздів, невігластва. І в цьому морі негативу вони одинокі й покинуті. Людські історії у постановці перепліталися з історією (читайте долею) Прилук. Однак наприкінці вистави всі засуджені розривають окови, що стримують їх, та об’єднуються, аби разом відсвяткувати день народження рідного міста. Гуртом усе здолати легше. Чи справді саме це хотіла сказати режисер перфомансу харків’янка Діана Ходячих? Питання, на яке пані Діана відмовилася відповідати, зазначивши, що у кожного своє бачення вистави. Проте місто над Удаєм вона ніколи не забуде.

– Час, проведений у Прилуках, я запам’ятаю надовго. Тут живуть гарні, доброзичливі люди. І, може так статися, я сюди ще неодмінно повернуся, – припустила дівчина.

Робота над спектаклем про Прилуки триватиме й надалі. Куратори проекту Тетяна Киценко і Маріам Агамян обіцяють городянам ще багато історій про них. Натомість Артем Аніщенко розкрив невеличку таємницю – саме документальним перфомансом про місто над Удаєм відкриється п’ятий, ювілейний, фестиваль театрального мистецтва «Мрій-Дім», що пройде у 2016 році.

Із ефіроолійного комбінату «Подвір’я» перебралося до МБК. У «Клітці» ще зранку кипіла робота: по периметру знімалися листи металу, котрі закривали літній майданчик від очей відпочиваючих; стіни й сцена розписувалися графіті; усередині зі старих піддонів, наданих тютюновою компанією «В.А.Т.-Прилуки», виготовлялися екомеблі, що вже ввечері прикрасили новий арт-простір, яким стала «Клітка».

Для городян, котрі завітали на фестивальне «Подвір’я», працювали майстер-класи із розпису, мистецтва фаєр-шоу і володіння козацькою зброєю. До речі, про козацтво. Дітлахи із куреня імені Івана Сірка влаштували показовий виступ, а дорослі готували куліш, яким безкоштовно пригощали всіх охочих. Ще один майстер-клас – із театрального мистецтва – дав львівський актор, студент курсу Олега Стефана Дмитро Наумець.

Цікавими були виступи біт-боксерів із Прилук та Вінниці. Під час «Митецьких тусовочок» городяни познайомилися із творчістю місцевих вокалістів, танцюристів, музикантів і поетів. Родзинкою «Подвір’я-2015» став перший фаєр-фест «Mix Fire». Сім колективів із Прилук, Чернігова та Києва, які працюють зі стихією вогню, просто заворожували своєю майстерністю. Вечір із фаєрщиками видався магічним. Видовище було неймовірним!

Закінчився молодіжний вуличний фестиваль переглядом в оновленій «Клітці» короткометражок про мрію. Першою у програмі «Кіно по-новому» була робота «Art-Теми» «Мрія», котра цьогоріч виборола перемогу на міжнародному фестивалі «Золоте курча». Не можна не згадати і про чергову благодійну акцію, започатковану на «Подвір’ї», – «Самі-Своїм-Собі».

– У МБК є дефіцит меблів і сценічних костюмів. Нам часто не вистачає реквізиту для спектаклів, оформлення сцени. Тож ми і звернулися за допомогою до прилучан. Подаровані ними меблі, книги, одяг тощо займуть гідне місце у музеї МБК, а також стануть у пригоді в наших театральних постановках, – розповів Артем Аніщенко.

Акція «Самі-Своїм-Собі» безстрокова. Тож усі, хто не встиг чи не зміг 4 жовтня донести благодійну допомогу до Будинку культури, може це зробити в будь-який інший день.

Прилуцький же МБК поповнився територією молодіжної творчості. «Подвір’я» завжди готове зустріти тих, хто не мислить свого життя без мистецтва.

Роман Марусич
Газета "Відомості Чернігівщини" від 7 жовтня 2015 року




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1018 | Теги: Прилуки, фестиваль «Подвір’я» | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar