реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 23 » У Седневі дошку Левку Лук'яненку відкрили і ...вимазали
19:42
У Седневі дошку Левку Лук'яненку відкрили і ...вимазали
У Седневі дошку Левку Лук'яненку відкрили і ...вимазали Сьогодні в селищі Седнів Чернігівського району урочисто відкрито меморіальну дошку Герою України, автору Акту про незалежність Левку Лук'яненку на будинку за адресою вулиця Я.Лизогуба, 19 - там він жив у сестри Зінаїди Григорівни після заслання.

Дошка гарна, з вдало підібраною світлиною, відображеною у камені. Грав кобзар, звучали слова самого Левка Лук'яненка в запису, де він нагадує про славну історію Седнева зі скіфськими курганами. Були виступи сетри Героя України Зінаїди Григорівни, ініціатора встановлення дошки - заступника голови районної ради, члена правління обласної "Просвіти" імені Т.Шевченка Володимира Поліщука, заступника начальника департаменту культури і туризму обласної держадміністрації Павла Веселова та інших.

Священики з Чернігова - отці Олег Сіренко та Євген Орда і настоятель седнівської георгіївської церкви о. Тимон Блинець помолилися за спокій душі Левка Лук'яненка та окропили свяченою водою дошку, біля якої зразу виросла гора квітів.

Кидалася у вічі відсутність селищного голови Михайла Шевчика, працівників селищної ради та бюджетних установ - схоже, для них це не подія... Зате було багато гостей з Чернігова, в тому числі й тих, що особисто знали Левка Лук'яненка.

А через години півтори квіти були відкинуті, прапор українсбкий зірвано, а саму дошку облито томатною пастою (експертизи не проводили, але схоже). Хто це зробив? Сумнівів у Зінаїди Григорівни Лук'яненко та заступника голови районної ради Володимира Поліщука нема жодних - це зробила мешканка цього ж будинку, вікно якої поруч із пам'ятною дошкою, стара комуністка Наталія Кузьменко.

"Перед початком заходу вона мені дзвонила, погрожувала", - розповідає Володимир Поліщук.

Він вважає, що така її лють до Героя України викликана хіба що тим, що то вона й доносила в КГБ, коли Левко Лук'яненко тут жив. Бо інакше пояснити таку агресію важко. До речі, коли проходило урочисте відкриття дошки, вона на своє підвіконня понаставила якісь задрані догори чоботи, жіночу комбінацію, пляшку, а після відкриття - прибрала...

Володимир Поліщук викликав поліцію, яка за ледь 20 кілометрів їхала більше години. Тепер будемо слідкувати яких заходів вживе поліція...

Василь ЧЕПУРНИЙ, Сіверщина

На фото: пам'ятна дошка зразу після відкриття і через півтори години. Також на фото - момент відкриття. Фото з відкриття Сергія Горобця



























Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1178 | Теги: меморіальна дошка, Седнів, Левко Лук'яненко, вандали | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar