реклама партнерів:
Головна » 2019 » Лютий » 22 » У Варві відкрили меморіальну дошку на честь легендарного сотника армії УНР Аверкія Гончаренка
20:28
У Варві відкрили меморіальну дошку на честь легендарного сотника армії УНР Аверкія Гончаренка
У Варві відкрили меморіальну дошку на честь легендарного сотника армії УНР Аверкія Гончаренка Пам'ять легендарного сотника армії УНР, уродженця села Дащенки Варвинського району Аверкія Гончаренка — активного учасника Української революції 1917-1921 років, командира українського війська в бою під Крутами — вшанували сьогодні у Варві. Тут на будівлі райдержадміністрації урочисто відкрили меморіальну дошку на честь борця за незалежність України.

Разом з місцевою громадою пам'ять земляка вшанували заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко та голова правління громадської організації «Українська Ініціатива» Юрій Косенко.

Під час виступів наголошувалося, що відновлення історичної правди є важливим завданням. Це, зокрема, одна з ініціатив Президента України Петра Порошенка. Аби сторінки становлення української державності не були втрачені, а молоде покоління виховувалося на прикладах справжньої мужності та патріотизму, сучасні історики, науковці, громадські діячі проводять масштабну пошукову та дослідницьку роботу.

— Бій біля залізничної станції Крути в далекому 1918 році є символом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. На жаль, тисячі нових героїв знову стали на захист цілісності нашої держави у протистоянні все тому ж північному сусіду. Національна єдність — ось що нам потрібно для ефективного спротиву зовнішній агресії. Тільки так ми зможемо перемогти ворога та бути гідними нащадками своїх прадідів, — зазначила Наталія Романова.

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки продовжились у районному будинку культури.

Захід організований ГО «Українська Ініціатива» за сприяння Міністерства інформаційної політики України, Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської ОДА та місцевої райдержадміністрації.

Довідково. Сотник армії УНР Аверкій Гончаренко та ввірене йому зведене військове формування з честю виконали своє бойове завдання: затримали ворога під Крутами, надавши гідну відсіч кількісно переважаючій армії більшовиків. Таким чином, українські війська дали змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору.

Згодом, перебуваючи в еміграції закордоном, Аверкій Матвійович видав свої спогади, що стали основою відновлення історичної правди про легендарний бій. Як виявилось, учасником бою під Крутами був і його молодший брат Федір Гончаренко — студент третього курсу Київського університету Святого Володимира. Його страчено разом з іншими полоненими.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 517 | Теги: унр, Аверкій Гончаренко, Варва | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar