реклама партнерів:
Головна » 2015 » Серпень » 22 » Українські адвокати моніторять суди і розпочали з Чернігова
08:07
Українські адвокати моніторять суди і розпочали з Чернігова
Українські адвокати моніторять суди і розпочали з Чернігова Наскільки доступними є суддівські установи для громадян, які прийшли подати заяву, чи приїхали з віддаленого села на судове засідання, або прибули на інвалідному візку, а якщо вони — незрячі люди? Це неповний перелік питань, якими озброїлися представники Адвокатської ініціативи «Судовий монітор», щоб зрозуміти, як працюють суди в Україні. Розпочали адвокати свою місію 6 серпня з Чернігова.
«Якби ви попередили нас, ми б підготувалися», — так зустрічали гостей із Києва працівники чернігівських судів. Але в тому то й завдання, щоб з’ясувати справжній стан речей, прийти до суду через звичайні двері, з позицій простого громадянина, а не київського адвоката, якого ще й сприймають як інспектора. До речі, звичка демонструвати парадний бік справ і будь-що приховувати негаразди в багатьох залишається до сьогодні. Тоді як подібні місії в цивілізованих країнах мають за мету допомогти у вирішенні проблем, а тому проблеми якраз і не варто приховувати, навпаки, визначати їх максимально точно.
Отже, у складі ініціативи «Судовий монітор» у судах Чернігова побували: голова комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України Ганна Колесник, національний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Оксана Цимбрівська, головний редактор журналу «Адвокат» Леонід Лазебний, голова комітету з підвищення кваліфікації, науково-методичної та консультативної роботи Ради адвокатів Чернігівської області Максим Овсяннік, активістка «Відкритого суду» Ірина Барило.

Апеляційний суд
Першим адвокати відвідали Апеляційний суд Чернігівської області, який можна віднести до взірцевих за критеріями функціонального комфорту, в тому числі щодо орієнтування всередині приміщення, технічної оснащеності, організації процесів. Вхідні двері та двері залів судових засідань оснащені табличками для незрячих — зі шрифтом Брайля, на підлозі промовистими стрілками вказано напрями, рейки для інвалідних візків перекриті попереджувальними стрічками, щоб хтось випадково не перечепився. На всіх трьох поверхах будівлі облаштовано затишні куточки очікування для відвідувачів, є тут і добре обладнана кімната правової допомоги. На підтвердження позитивного враження голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв повідомив, що і громадяни високо оцінюють роботу керованої ним установи, про що говорять і результати незалежного опитування, відповідно до якого 69,3% респондентів оцінюють роботу суду позитивно, жодна особа з опитуваних не поскаржилася на обмеження доступу до суду з боку охорони, найвищу оцінку дістав суд за показниками достатності освітлення та чистоти будівлі, вільного доступу до побутових приміщень, зручності місць для очікування, оформлення документів, підготовки до засідань. Також високо оцінюють відвідувачі зручність розташування інформаційних стендів та дошок оолошень, повноту та ясність необхідної інформації (це цьогорічне дослідження громадської думки, що було здійснене безпосередньо в судах благодійною організацією «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя»). Обговорюючи таку різницю між оцінкою роботи суду і загальними рейтингами довіри до судів у країні, Садіг Тагієв та учасники адвокатської ініціативи дійшли висновку про певну некоректність оцінювати роботу судів за результатами опитувань на вулицях. Адже суспільна думка формується ЗМІ на прикладах порушень і зловживань, і громадяни, які дають інтерв’ю соціологам, можуть не мати безпосереднього досвіду звертання до суду.

Новозаводський районний суд
Він розташований у затісному приміщенні. На 14 суддів є всього дві з половиною зали судових засідань. З половиною тому, що одну залу зробили з частини кабінету, перегородивши його та обладнавши всім необхідним. Цивільні справи при цьому слухаються в кабінетах суддів. «Накладок» при цьому не уникнути, — зазначає голова суду Михайло Мурашко, — зокрема, коли трапляється розгляд кількох кримінальних справ, де є особи, утримувані під вартою, і кількох цивільних, у яких сторони, представники, свідки, треті особи та інші учасники судового засідання разом утворюють значну кількість людей. Він також наголосив на значному навантаженні на суддів — близько 90 справ на місяць на одного суддю. Обмежена кількість і площа приміщень є причиною відсутності кімнат для адвокатів, але немає й кімнати для прокурорів, що принаймні відповідає принципові рівності сторін. Суд виходить із тих можливостей, що має.

Деснянський районний суд
Цей суд розташований у приміщенні районної ради вже близько 25-ти років. Всі судді мають окремі кабінети, помічники і секретарі забезпечені робочими місцями в приймальнях. Але залів судових засідань — лише три: один обладнаний за сучасними стандартами, а два — відповідно до існуючих матеріальних можливостей. Перш за все зали судових засідань надаються для розгляду справ за участю осіб, які утримуються під вартою. Цивільні справи розглядаються здебільшого в суддівських кабінетах, що служать і нарадчими кімнатами — суд використовує можливості, які має, але вже з квітня 2016 року набере чинності нова редакція Закону «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до якої слухання справ у судах має відбуватися виключно в залах судових засідань. Отоді вже цих залів точно не вистачить.
Серед інших проблем заступник голови суду Вадим Коверзнев визначив величезну завантаженість працівників канцелярії суду. Приймальне віконце канцелярії і вся її скляна шибка заклеєні папером, документи приймаються просто в кімнаті, двері якої постійно відкриті через відсутність вікна, оскільки саме приміщення створили, відгородивши частину фойє. При цьому заробітна плата працівників становить 1218 гривень, без премій і надбавок. На особливу увагу заслуговує архів суду, який, попри ретельну та вмілу організацію, не втискується в рамки відведеного приміщення. Адже термін зберігання матеріалів доволі тривалий — деякі справи зберігаються 75 років.

Чернігівський районний суд
Чернігівський районний суд Чернігівської області може похвалитися старовинною будівлею, якій понад 200 років. Вона пристосована під потреби суду з організаційною і будівельною винахідливістю. Тут знаходиться найменша з усіх бачених учасниками візиту зала судових засідань, що межує із хрестоматійною судовою залою, обладнаною урочисто-традиційними меблями та елементами техніки ХХІ століття. Пристосувань для пересування людей з обмеженими можливостями немає через надто вузькі сходи, хоча ззовні є кнопка для звернень таких відвідувачів до керівника апарату суду, на якого покладено обов’язок допомогти у разі потреби.

Попередні висновки
Інформація, зібрана учасниками візиту «Судового монітору», стане предметом системного аналізу за результатами відвідин судів у майже всіх областях України у вересні—листопаді 2015 року. Нині ж можна зробити попередні висновки, з яких варто виокремити разючу перевагу матеріально-технічного стану Апеляційного суду Чернігівської області над районними судами.
Істотне недофінансування і бюджетна несамостійність судів першої інстанції позбавляє їх можливості відповідати не лише вимогам правових норм, зокрема щодо розгляду справ виключно у залах судових засідань, а що не менш важливо — очікуванням пересічних людей. Коли у звичайної людини хтось із перевтомлених працівників судової канцелярії, який працює на мізерну зарплату в позбавленому повітря приміщенні, відмовиться прийняти документ, бо закінчилися години прийому, з’являється гарантійний носій негативної оцінки роботи всього суду.
Так само люди негативно оцінюють суд, якщо ніде сісти в коридорі, розкласти і передивитися папери, або коли чекати призначеного засідання доводиться довго, а двері туалету традиційно зачинені чи він виявляється хронічно «службовим». І такими негативними оцінками їхні носії охоче діляться з усіма своїми знайомими, що врешті призводить до несправедливого зниження оцінки громадськістю судової системи в цілому.
У добре обладнаних і показово комфортних судах апеляційної, а тим більше касаційної інстанції пересічні люди бувають набагато рідше, а отже, скласти іншу думку про суди їм не випадає.
Таким чином висновок про те, що районні суди Чернігівщини, як і всюди в Україні, істотно недофінансовані, підтвердився цілковито, але вже з першого виїзду адвокатської ініціативи «Судовий монітор» можна підсумувати, що для того, аби підняти в народі індекс оцінки судової влади, потрібне не лише фінансування. У дечому без нього можна обійтися. Зокрема, варто забезпечити прийом документів канцеляріями цілий робочий день, поставити однакові столи для прокурорів і адвокатів у залах судових засідань, помістити в інформаційних куточках розклади розгляду справ та познімати таблички «службовий» з туалетів.

Леонід ЛАЗЕБНИЙ, Віра ЛОБАНОВСЬКА, Чернігівські відомості

ДОВІДКОВО:
Адвокатська ініціатива «Судовий монітор» є продовженням роботи по імплементації «Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні», ухваленій адвокатурою України 24 червня цього року. Ініціатива здійснюється за сприяння проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Чернігів став першим у роботі ініціативи, оскільки активно підтримав цей європейський проект. У його рамках у Чернігові вже відбувся тренінг для адвокатів та журналістів, про що «Чернігівські відомості» розповідали у № 29 від 22 липня 2015 року.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1060 | Теги: адвокати, Чернігівщина, суд | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar